“Плівки Гончарука”. Зеленський хоче знати, хто записав

Автор/джерело -  © BBC



Дата публiкацiї - 17.01.2020 16:33 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=30420

Президент України Володимир Зеленський вимагає, аби правоохоронці за два тижні встановити причетних до запису розмов на зустрічі прем’єр-міністра Олексія Гончарука, міністрів і представників Нацбанку.

Як ідеться на сайті президента, таке завдання він поставив під час зустрічі з керівниками СБУ, Офісу Генпрокурора, МВС, НАБУ, ДБР та Управління держохорони.

Перед тим Гончарук подав президенту прохання про відставку - через скандал з оприлюдненням нібито підслуханих розмов, які компрометують його самого і Володимира Зеленського.

"Вимагаю, щоб за два тижні якомога швидше ми з вами отримали інформацію - хто вів записи… Знайти, хто це зробив, і з цим розібратися", - наголосив Володимир Зеленський.

Він просить правоохоронців визначити людей, які були присутні на переговорах, і з’ясувати обставини, за яких відбувся запис їхніх розмов.

Володимир Зеленський також вимагає, аби фахівці напрацювали заходи, щоб унеможливити "подібні інциденти" в майбутньому.

"Несанкціоноване прослуховування та фіксування розмов не повинне мати місце у приміщеннях органів державної влади всіх рівнів, адже це питання національної безпеки", - додав президент.

Водночас у цій заяві жодним словом не згадане прохання Гончарука про відставку, яке він направив Зеленському, і немає жодного коментаря, чи залишиться прем’єр на своїй посаді.

Скандал

На "злитих" в інтернет аудіозаписах чоловік із голосом, схожим на голос голови уряду, називає себе "профаном" в економіці та говорить про "примітивне розуміння економічних процесів" у президента Зеленського.

У дописі у Facebook Гончарук заявив, що оприлюднені розмови є маніпуляцією:

"Їх зміст штучно створює уявлення, ніби я і моя команда - не поважаємо президента, який є нашим політичним лідером. Багатьом групам впливу, які прагнуть отримати доступ до фінансових потоків вигідно, щоб так виглядало. Але це неправда", - зазначив він.

Він також додав, що насправді президент Зеленський є для нього "взірцем відвертості та порядності".

Джерела BBC News Україна в уряді кажуть, що "президент навряд чи схвалить заяву" Гончарука.

Тим часом, у фракції партії "Слуга народу" заявили, що одноголосно підтримають відставку пре’єра, якщо її підтримає Зеленський.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.