Місцеві вибори все ж пройдуть 25 жовтня, попри коронавірус. Але не скрізь

Автор/джерело -  © BBC



Дата публiкацiї - 15.07.2020 22:33 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=30842

Верховна Рада підтримала проєкт постанови про призначення місцевих виборів. За документ проголосували 326 депутатів з усіх фракцій та груп, окрім ОПЗЖ.

Згідно з постановою, в неділю, 25 жовтня, відбудуться вибори депутатів обласних, Київської міської, районних у містах рад, а також київського міського голови.

Водночас місцевих виборів не буде на тимчасово окупованих територіях Криму та Донецької і Луганської областей.

Також не обиратимуть обласні ради Донецької і Луганської областей - через "неможливість забезпечення представництва спільних інтересів територіальних громад".

Вибори у Криму та на Донбасі обіцяють провести після "припинення тимчасової окупації та збройної агресії РФ проти України" та виведення незаконних збройних формувань.

Раніше проведення місцевих виборів багато хто ставив під питання через пандемію коронавірусу.

Також у планах депутатів - розглянути деякі зміни до чинного виборчого кодексу, які діятимуть вже під час місцевих виборів.

Зокрема, на початку липня парламентський комітет з питань місцевого самоврядування рекомендував запровадити на місцевих виборах партійну систему для всіх населених пунктів від 10 тисяч жителів (наразі поріг складає 90 тисяч).

Схвалення цієї правки означатиме, що самовисуванці зможуть балотуватися лише в населених пунктах до 10 тисяч людей.

Окрім того, депутати "Слуги народу" озвучували плани збільшити кількість міст, де вибори можуть проходити у два тури, та низку інших змін.

Такі зміни, як і низку інших, вже розкритикували експерти.

У громадській мережі "Опора" кажуть, що внесення змін до виборчого законодавства за кілька місяців до виборів є порушенням міжнародних норм.

Також очікують, що одночасно з черговими місцевими виборами пройдуть перші місцеві вибори голів та депутатів сільських, селищних, міських рад усіх 1470 новоутворених територіальних громад, а також депутатів районних рад у новостворених районах. Але ці вибори своєю постановою має призначити Центральна виборча комісія.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.