Москва відмовляється розслідувати, що сталося з Навальним

Автор/джерело -  © Голос Америки



Дата публiкацiї - 26.08.2020 17:02 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=30936

Офіційні російські представники заявили, що не бачать потреби у розслідуванні причин раптового погіршення стану здоров’я Олексія Навального, який далі перебуває у стані медикаментозної коми у лікарні в Німеччині.

Охорона біля лікарні у Берліні, де перебуває Олексій Навальний

Німецькі лікарі кажуть, що він і далі у важкому стані, але вважають, що загроза його життю минула.

Навального, одного з найвідоміших критиків російського президента Володимира Путіна, у суботу терміново вивезли на лікування до Німеччини після того, як йому стало погано у четвер 20 серпня під час перельоту з сибірського міста Томськ до Москви.

Німецькі лікарі повідомили, що виявили у його тілі сліди отруйної речовини і канцлер Німеччини Анґела Меркель у понеділок закликала Росію провести розслідування та притягнути винних до відповідальності.

Державний секретар США Майк Помпео також висловився за всеосяжне розслідування.

Франція у вівторок додала свій заклик, заявивши через міністерство закордонних справ, що отруєння Навального було «злочинним актом, скоєним проти важливого діяча в російському політичному житті».

Кремлівський речник Дмитро Песков заявив, що німецькі лікарі остаточно не визначили речовину, що спричинила проблеми зі здоров’ям Навального і наголосив, що в Німеччині «поспішають» з використанням слова отруєння.

«Для розслідування потрібна підстава. Зараз я бачу лише те, що пацієнт у комі», - сказав речник, додавши, що у разі точного визначення факту отруєння, «звичайно, це буде підставою для розслідування».

Песков сказав, що російські лікарі в сибірському місті Омську упродовж трьох днів лікували Навального і, можливо, врятували йому життя, але жодних отрут не виявили.

Голова нижньої палати російського парламенту, який є політичним союзником президента Путіна, заявив, що один з парламентських комітетів з’ясовуватиме, чи причетні закордонні сили до хвороби Навального, щоб викликати напруженість в Росії.

У відповідь на кремлівські коментарі речниця Олексія Навального Кіра Ярмиш сказала, що на її думку очевидно, “що злочин належним чином не розслідуватимуть і злочинців не знайдуть”.

Соратники Навального у Росії заявляли, що влада навмисно кілька днів не дозволяла вивозити його на лікування за кордон, щоб дочекатися зникнення отрути з його тіла.

Вони припускають, що отрута була у чаї, який Навальний пив перед вильотом в аеропорту в Томську.

44-річний Олексій Навальний став відомий в Росії своїми розслідуваннями корупції чільних російських посадовців, зокрема показуючи у своїх відеорозповідях їхні величезні маєтки.

Він був неодноразово ув’язнений зокрема за участь у протестах, а також засуджений за звинуваченнями, які Навальний назвав політично вмотивованими.

В Росії упродовж років було скоєно багато нападів на опонентів президента Путіна і зокрема на журналістів, але Кремль завжди відкидав причетність.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.