Лавров звинуватив українських “екстремістів” у дестабілізації Білорусі. Київ відповів

Автор/джерело -  © BBC



Дата публiкацiї - 2.09.2020 17:38 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=30952

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров звинуватив українських “екстремістів” у дестабілізації ситуації в Білорусі.

Про це він заявив під час спільної з главою МЗС Білорусі пресконференції.

"Мирні люди (в Білорусі - Ред.) просто хочуть бути почутими, але ми також бачимо і знаємо достеменно ті речі, які не потрапляють на сторінки газет, про тих людей, до яких кореспонденти наших видань не мають доступу, але які дуже зацікавлені, щоб ці мирні протести зірвалися у конфронтаційний бік", - сказав Лавров.

Очільник російського МЗС заявив, що існують нібито підтверджені відомості про перебування в Білорусі представників українських організацій.

"Є підтверджені відомості, що така діяльність ведеться з території України - там є і "Тризуб Степана Бандери", С14, є "Національний корпус", є "Правий сектор". Всі ці структури активно займаються провокуванням радикальних дій у Мінську та інших містах Білорусі", - твердить Лавров.

За його словами, вони "нацьковують перспективних екстремістських лідерів", маючи на увазі учасників протестів у Білорусі. Ці люди, каже Лавров, "пройшли підготовку у відповідних таборах у Дніпропетровській і Волинській областях".

"Близько 200 екстремістів, натренованих на українській території, зараз перебувають у Республіці Білорусь", - підкреслив Лавров.

Також він нагадав, що Росія визнала президентські вибори в Білорусі, на яких, за офіційними даними, переміг Олександр Лукашенко.

Значна частина білорусів, які з початку серпня виходять на протести, цього не визнає. Результати голосування вони вважають сфальсифікованими.

"Хвороблива фантазія"

У Нацкорпусі вже відповіли на звинувачення Лаврова: "Маячня сумного коня. В них один темник на всі часи - що у 2014 році, що у 2020-му", - сказав у коментарі BBC News Україна речник організації Роман Чернишев.

Схожим чином на заяви російського міністра відповіли і в українському МЗС: "Не хочеться навіть коментувати цю маячню", - заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"200 українських екстремістів, яких Україна начебто направила до Білорусі для дестабілізації ситуації, і табори з підготовки екстремістів в Україні є плодом хворобливої фантазії тих, хто надав такі дані моєму російському колезі Сергію Лаврову. Україна не вела, не веде і не вестиме жодної підривної діяльності проти Білорусі", - зазначив міністр.

"Росія навпаки заявляє, що вже направила деяких своїх "фахівців" до Білорусі і готова направити їх ще більше. Намагання представити своїх зелених чоловічків в Білорусі як українських екстремістів - це дешевий і програшний трюк", - додав Кулеба.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.