У Київі відбувається саміт Україна-ЄС

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 12.10.2021 12:52 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=31956

За результатами двадцять третього Саміту Україна – Європейський Союз у Києві було підписано угоду про доступ України до програм «Горизонт Європа» та «Креативна Європа» щодо співпраці в мистецькій, дослідницькій та академічній сферах.

Документи були підписані у присутності Президента України Володимира Зеленського, Президента Європейської ради Шарля Мішеля та Президента Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн, повідомляє Укрінформ.

Під угодою про доступ до програми «Горизонт Європа» з української сторони свій підпис поставив міністр освіти і науки Сергій Шкарлет, з європейської - високий представник ЄС Жозеп Боррель.

Під документом «Креативна Європа» від України підпис поставила віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина, з європейської - високий представник ЄС Жозеп Боррель.

Програма «Горизонт Європа» спрямована на підтримку наукових досліджень, розроблення інноваційних рішень, розвиток малого та середнього бізнесу в межах виконання спільних міжнародних проєктів та участі в програмах обміну досвіду з країнами Європейського Союзу.

Партнерства Програми «Горизонт Європа» (Partnerships) – це ініціативи в межах програми, які функціонують як окремі підпрограми з власним бюджетом та спрямовані на співпрацю між приватними та державними установами (наукові установи, заклади вищої освіти, державні та приватні фонди, громадські організації тощо) для підтримки наукової та інноваційної діяльності.

«Креативна Європа» – це програма Європейського Союзу, яка підтримує культурний, креативний та аудіовізуальний сектори. Вона спрямована на фінансування проєктів та ініціатив, які націлені на зміцнення культурного різноманіття, а також відповідають потребам та викликам сектору культурних та креативних індустрій (ККІ). Крім того, програма нова сприяє та підтримує відновлення цих індустрій, використання цифрових технологій, екологічність, гнучкість, адаптивність, а також інклюзивність.

Мета програми «Креативна Європа» - захист, розвиток та промоція європейського культурного та мовного розмаїття, а також спадщини; підвищення конкурентоспроможності та економічного потенціалу секторів ККІ, зокрема аудіовізуального.

Цілі програми: посилення мистецької та культурної співпраці на європейському рівні; підтримка створення європейських робіт та творів; посилення економічного, соціального та міжнародного виміру європейських ККІ; сприяння розвитку інновацій та мобільності; заохочення співпраці організацій в напрямках інновацій, сталості та конкурентоспроможності; підтримка міжгалузевих інноваційних та заходів зі співробітництва, а також різноманітного, незалежного та багатонаціонального медіасередовища / медіаграмотності, тим самим підтримуючи свободу художнього вираження поглядів, міжкультурний діалог та соціальну інтеграцію.

Крім того, «Креативна Європа» заохочує розробку та поширення найкращих практик, які сприяють досягненню таких ключових пріоритетів Європейської Комісії, як Європейський зелений курс «Green Deal», інклюзивність та гендерний баланс.

Раніше на саміті Україна та Європейський Союз підписали Угоду про спільний авіаційний простір.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.