США заявляють про відсутність прориву у «відвертих» переговорах з Росією щодо кризи на кордоні з Україною

Автор/джерело -  © CNN



Дата публiкацiї - 11.01.2022 12:22 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=32205

Заступниця держсекретаря США Венді Шерман заявила, що поки не знає, чи готова Росія до деескалації ситуації з Україною після масового нарощування російських військ біля кордону України та побоювань можливого вторгнення.

Шерман зустрівся із заступником міністра закордонних справ Росії Сергієм Рябковим у понеділок у рамках першого з трьох серій двосторонніх переговорів, запланованих на цей тиждень. Вона сказала журналістам, що сесія була "відвертою", але говорити про те, чи серйозно Кремль ставиться до дипломатії, поки що зарано.

"Я не думаю, що ми знаємо відповідь на це", - відповіла Шерман, коли її запитали, чи мають США ознаки того, що Росія готова до деескалації на українському кордоні. «Ми побачимо, чи дійсно Росія розуміє, що найкращий спосіб продовжувати дипломатію – це зменшити цю напругу та деескалацію».

Переговори, які завершилися в понеділок після більш ніж семи годин у Женеві, Швейцарія, відбуваються після багатомісячної напруги біля українсько-російського кордону, де зібралося понад 100 000 російських солдатів.

Після зустрічі Рябков заявив журналістам, що, незважаючи на занепокоєння Америки щодо нарощування російських військ вздовж українського кордону, Москва не має наміру розпочинати військові дії.
"Ми пояснили нашим колегам, що не плануємо атакувати", - сказав він. «Всі бойові навчання військ проводяться на території нашої країни, і немає підстав побоюватися сценарію ескалації з цього приводу».

Шерман сказала, що США «безперечно закликали Росію до деескалації», додавши: «Але ми подивимося». Вона сказала, що США не встановлювали конкретних термінів для чогось.

Шерман сказала, що США визначають деескалацію як повернення Росією тисяч своїх військових, які тепер на кордоні з Україною, в казарми або пояснення, які навчання вони проводять і які їх цілі. За її словами, росіяни заявили США, що скупчення військ на кордоні не є передвісником вторгнення.

"Я не думаю, що ви здивуєтеся, почувши, що Росія дійсно сказала нам, як вони сказали публічно, що вони не мають наміру вторгнутися, це лише маневри та навчання", - сказав Шерман. «І вони можуть довести, що насправді вони не мають наміру, деескалуючи та повернувши війська в казарми», – сказала вона.

Тиждень важливих переговорів

Переговори в понеділок були першою з трьох груп зустрічей, які відбувалися на цьому тижні: переговори НАТО з Росією в середу в Брюсселі, а потім переговори у четвер у Відні між Росією та Організацією з безпеки і співробітництва в Європі.

За словами Шермана, США і Росія провели «корисні дискусії» у понеділок, але вони не вели перемовини щодо конкретики. Шерман сказала, що американська делегація відмовилася від російських пропозицій, які були «просто неприйнятними», як-от вимога Росії напередодні сесій цього тижня, що НАТО зобов’язується ніколи не приймати Україну, заявивши, що «ми не дозволимо нікому втручатися у справи НАТО».

Шерман знову підкреслила, що США не вели б дискусій про Україну чи Європу без цих партнерів у залі.

Рябков назвав переговори «діловими» та «професійними». Але він сказав, що жодного прогресу не було досягнуто, коли мова йшла про НАТО, де він повторив вимоги Росії щодо «залізних» гарантій, що НАТО не буде розширюватися далі на схід і ніколи не прийме Україну.

"На центральне питання, про відсутність розширення НАТО, моя відповідь була б: "Була б квартира, а плану немає: немає прогресу", - сказав Рябков. «І це одна з головних проблем раніше. І я б сказав, що все інше значною мірою залежить від того, що буде відбуватися далі на цьому шляху, саме від цього питання».

Шерман сказала, що делегація США висловила відкритість до обговорення майбутнього певних ракетних систем в Європі відповідно до нині фактично денонсованого Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (РСМД), а також шляхів, за допомогою яких обидві сторони можуть встановити «взаємні обмеження щодо розмір і масштаби військових навчань» та покращити прозорість цих навчань.

Вона зазначила, що і США, і Росія розуміють, що такі складні питання, як контроль над озброєннями, триватимуть більше, ніж кілька днів чи тижнів. Шерман сказала, що США проведуть подальші переговори з російським урядом після багатосторонніх дискусій цього тижня.

Заступник радника з питань національної безпеки Джон Файнер заявив у понеділок Джиму Скіутто з CNN, що він не бачить ситуації, в якій США відходять від переговорів з Росією, навіть якщо чиновники Кремля під час дискусій цього тижня займуть позиції, які вважаються не прийнятними.

«Росія висунула позиції, які не є реальними, і сказала інші речі, які, на нашу думку, можуть представляти деякі сфери, в яких ми можемо працювати, щоб досягти прогресу, і ми з’ясуємо це протягом цього тижня», – сказав Файнер.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.