В Україні знищують болотяних черепах. Люди не вміють доглядати за ними

Автор/джерело -  © Анна ГРІНКЕВИЧ, «Газета по-українськи»



Дата публiкацiї - 11.07.2006 14:50 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=467

В Україні збереглася найбільша в Європі популяція болотяних черепах виду Emys orbicularis. Цих тварин охороняє Міжнародна Червона книга. Але екологи б’ють на сполох: черепах, які живуть у лісових болотах і ставках, стає з кожним роком менше. Їх нищать браконьєри.

Працівники Київського зоопарку розповідають відвідувачам про Emys orbicularis — єдиний вид черепахи, який живе в Україні

— Черепах вивозять за кордон, де їх подають у ресторанах як делікатеси, — обурюється 41-річний Сергій Григор’їв із Науково-просвітницького центру Київського зоопарку. — У Німеччині, наприклад, своїх болотяних черепах уже не залишилося. Усіх з’їли, бо прирівнювали їх до риби. І в Україні зараз те саме відбувається. Наприклад, в Черепашому озері в селі Глібівка Вишгородського району Київської області вже не залишилося жодної черепахи.

Знищує їх і пристрасть міських жителів до ”екзотичних” домашніх улюбленців. Тварин виловлюють і продають за копійки.

— Люди заводять болотяних черепах, тому що вони рухливіші за сухопутних. Але доглядати за цими тваринами складно, — розповідає Кирило Трантін із Науково-просвітницького центру столичного зоопарку. — У неволі ідеальним середовищем для них є акваріум із піщаним дном — щоб черепаха не пошкодила кінцівок. На поверхні води має бути ”острів” із лампою над ним. Черепасі потрібно не лише тепло, а й ультрафіолет. Інакше не виробляється вітамін Д3, без якого деформується панцир.

— Без ультрафіолету через рік черепахи починають помирати, — додає 35-річний Володимир Тищенко із того ж центру. — ”Спеціалісти” на пташиних ринках кажуть покупцям, що перший рік опромінювати тварин не треба, щоб швидше збути товар.

Болотні черепахи — хижаки. У природі вони харчуються ікрою, пуголовками, комахами, дрібною рибою. І споживають цю їжу лише у воді.

— На Пташиному ринку в Києві можна купити черепаху за п’ять-десять гривень, — розповідає Сергій Григор’їв. — Але ж треба придбати ще й акваріум за кілька сот гривень. А це мало хто робить. А коли тварина набридає, її викидають.

Дехто — на смітник або на вулицю, інші приносять і пускають черепах у ставки Київського зоопарку. Їх вісім, і в кожному зараз живе приблизно по 60 черепах. Працівники зоопарку хочуть випусти частину на волю. Але бояться, що браконьєри дізнаються з телебачення чи газет, в якому місці їх випустили, і переловлять.

— Боротися з браконьєрами дуже важко. Закони суперечать один одному, — розповідає Кирило Трантін. — Черепахами торгують в Києві кілька ”бариг” на Пташиному ринку і пара зоомагазинів.

Щоліта столичний зоопарк кілька разів проводить акцію ”День ЧЕ”: людям пояснюють, як доглядати за болотяними черепахами, якщо ті потрапили в неволю.

Наша черепаха швидко повзає і плаває

Emys orbicularis, або Європейська болотяна черепаха, — це єдиний вид черепахи, що водиться в Україні. Саме на неї схожа тітонька Тортіла з казки про Буратіно. Ця черепаха швидко повзає і плаває завдяки перетинкам між пальцями.
Раз на 15–20 хвилин черепахи підіймаються на поверхню водойми, в якій живуть, щоб запастися повітрям. Також вони регулярно приймають ”сонячні ванни” на березі. Цим користуються браконьєри, які виловлюють на продаж занесених до Червоної книги тварин.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.