Павловський хоче продовження Великої Північної війни?

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 26.03.2008 18:07 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4846

Провідний кремлівський політтехнолог поки не уторопав, що та війна вже давно закінчилася, як і літозчислення Російської імперії.

Кремлівський політолог Гліб Павловський вважає нереальним спільне святкування Росією й Україною 300- річчя Полтавської битви через позицію української влади.

"Українська влада відносно історичного минулого, особливо, коли мова йде про Росію, проявляє якусь ретроспективну злість, ретроспективну помсту. Тому, я думаю, що спільне святкування нереальне", - заявив Павловский журналістам.

"Що нам у цьому випадку відзначати? Військові дарування гетьмана Мазепи, якого офіційний Київ називає національним героєм? До того ж, Росію виставляють окупантом України, що є цілковитим безглузддям", - сказав він.

На думку політолога, "спільне святкування було б можливим, якби в Києві могли більш позитивно оцінити внесок України в утворення Російської імперії".

"Адже перемога під Полтавою фактично є початком імперії - ще до офіційного проголошення Петром Великим", - заявив Павловський.

"Але в Києві в цьому не зацікавлені", - додав він.

У жовтні 2007 року Президент України Віктор Ющенко підписав спеціальний указ Про святкування 300- річчя подій, пов'язаних з військово-політичним виступом гетьмана України Івана Мазепи й укладенням українсько-шведського союзу, а також доручив вивчити питання про перейменування вулиць у Києві й інших містах на честь гетьмана Мазепи й установлення йому й шведському королю Карлу XІІ пам'ятників у самій Полтаві.

Росія має намір разом з Швецією та Україною взяти участь у заходах з нагоди 300-річчя Полтавської битви.

Зокрема, Росія візьме участь у відновленні Кургану російських воїнів, які загинули під час шведської війни у Полтаві.

Полтавська битва - вирішальний епізод Великої Північної війни, між Росією і Швецією відбулася 27 червня (8 липня) 1709 року. У ній брали участь російська армія Петра I і шведська армія Карла XII.

Перемога росіян у цій битві стала переломним моментом у Північній війні на користь Росії. Вона поклала кінець пануванню Швеції, як головної військової сили у Європі.

Від “Аратти”: у Кремлі ще ніяк не можуть визначитися у якому просторі і часі живуть. Як і зрозуміти, що кожна країна має право на своїх національних героїв, а відтак - на своє сприйняття історичних подій.

Чому, власне, український народ має вважати гетьмана Мазепу зрадником? Він діяв в інтересах українського народу, а тому його не зраджував. Московитський цар Петро діяв в інтересах Московії, силою зброї створюючи свою імперію. Шведський король Карл діяв в інтересах Швеції, а тому воював із Московією.

То що є не зрозуміло пану Павловському? Що Україна нині не частина неіснуючої Російської імперії чи не існуючого СРСР? Чому українці мають посипати собі голову попілом і публічно обмазуватися шмарками тому, що Мазепу росіяни(які не уторопали, що імперії вже немає) вважають зрадником? Зрадником кого? Благодєтєля, який зающив нашу землю кров'ю мирних українців, вирізавши до ноги Батурин?

А може Швеція має повзати навколішки перед павловськими, вимолюючи пробачення за Карла?

Цивілізованність від дикунства відрізняється саме тим, що громадяни цивілізованої держави розуміють, що відколи війна закінчилася, всі, без виключення, воїни, які загинули, повинні шануватися живими, незалежно від того, під яким прапором вони полягли. А дикуни століттями продовжують віртуальні війни, поділяючи усіх на "наших" і "ворогів".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.