Холодна війна-2. Антигрузинська істерія Москви і її маріонеток

Автор/джерело -  © News,ru



Дата публiкацiї - 4.05.2008 18:45 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5036

У Москві активізувалася війна чуток. А в Абхазії ППО збивоє літаки-привиди, яких чомусь ніхто не бачив. Дипломати взнали, що вони нібито збираються евакуюватися і здивувалися російським ЗМІ.

Грузинські безпілотні літаки-розвідники збиті над територією Абхазії. Спочатку міноборони Абхазії заявило про один збитий літак. "Третій по рахунку грузинський літак-розвідник збитий над територією Абхазії силами абхазьких ППО", - повідомили в міноборони Абхазії. "Літак збитий над територією Гальського району республіки", - відзначили у військовому відомстві.

"За даними абхазьких ППО, над Гальським і Очамчирським районами Абхазії в даний час знаходиться ще один безпілотний самолет- розвідник", - заявив повпред президента Абхазії в Гальськом районі республіки Руслан Кишмарія.

Через декілька хвилин агентства, з посиланням на повпреда президента Абхазії в Гальськом районі, повідомили і цей літак також збитий.

Водночас міністерство внутрішніх справ Грузії назвало дезинформацією повідомлення про те, що сьогодні в Абхазькому регіоні був збитий грузинський безпілотний літак-розвідник.

"Повідомлення абхазької сторони про те, що сьогодні між Гальськім і Очамчирськім районами був збитий грузинський безпілотний літак абсолютно безпідставні, - повідомив представник МВС. - Ні 3, ні 4 травня грузинські безпілотні літаки не здійснювали польоти в цій частині повітряного простору Грузії, тому просто незрозуміло, про який збитий грузинський літак говорять в Сухумі".

Повідомлення абхазької сторони спростували також представники МО і ВВС Грузії. Вони назвали "абсурдними твердження про те, що в Абхазькому регіоні сьогодні був збитий грузинський літак" і відзначили, що "такі повідомлення є піар-акцией Сухумі".

Тим часом, в Абхазії наростає навколоконфліктна істерія.

Грузинські війська можуть почати озброєне вторгнення на територію Абхазії протягом декількох днів. Як заявив в суботу увечері журналістам в Сухумі замміністра оборони Абхазії Гарі Купалба, агресія проти Абхазії може початися в найближчі декілька діб.

"Військове відомство Абхазії має в своєму розпорядженні достовірні дані про те, що Грузія готує озброєне вторгнення до Абхазії", - сказав Купалба. Він відзначив, що план озброєної акції проти Абхазії Грузія підготувала спільно з неназваними іноземними військовими фахівцями, реформою, що займаються, і переозброєнням грузинської армії.

"Планується захоплення найбільш важливих об'єктів в прибережній зоні і в нижній частині Кодорського ущелини Абхазії", - підкреслив Купалба.

"На грузино-абхазському кордоні сконцентровано до 7,5 тисяч грузинських військових, три тисячі з них, у разі початку військової операції проти Абхазії, мають намір зайняти Кодорську ущелину," - заявив міністр оборони невизнаної республіки Мераб Кишмарія.

За його словами, Грузія також підтягла до кордонів з Абхазією важку техніку - танки і бронетранспортери. "Поки ми спостерігаємо за ними. Якщо вони до нас вторгнуться, два дні нам знадобиться на оборону, а ще через два дні ми самі дійдемо до Кутаїси (Західна Грузія), сили і техніки нам вистачить", - заявив Кишмарія.

Як повідомив глава МЗС Абхазії Сергій Шамба, стратегічно один найголовніших об'єктів в Абхазії - це Інгурська ГЕС в Гальському районі.

Раніше глава МЗС РФ Сергій Лавров повідомив журналістів про те, що є "численні факти", які "говорять про те, що грузинське керівництво може виношувати плани силового рішення проблем Абхазії і Південної Осетії". "Грузинське керівництво купує безпосередньо або приховано значну кількість наступальних озброєнь", - заявив міністр.

Лавров, зокрема, відзначив, що Грузія порушує домовленості, пов'язані з Кодорськім ущелиною, де згідно резолюції СБ ООН не повинні знаходитися грузинські озброєні формування.

Тим часом представник МЗС Грузії назвав "провокацією" повідомлення ряду російських ЗМІ про те, що офіційний Тбілісі нібито готується до проведення озброєної операції в Абхазькому регіоні.

"Такі твердження, - заявив він вчора увечері журналістам, - абсолютно безпідставні і носять провокаційний характер, переслідуючий мету вивести з рівноваги грузинську строну і ввести в оману міжнародну громадськість".

"Власті Грузії, - сказав представник зовнішньополітичного відомства, - неодноразово заявляли, що дотримуються мирного шляху врегулювання конфліктів в рамках міжнародних визнаних меж Грузії". Представник зовнішньополітичного відомства Грузії також назвав "дезинформацією" повідомлення про те, що "ряд іноземних посольств в Тбілісі готуються до евакуації своїх співробітників із столиці Грузії".

Представники акредитованих в Тбілісі посольств провідних країн світу, зокрема США, Росії і низки інших країн заявили, що "працюють в звичайному режимі і не готуються до евакуації співробітників своїх посольств".

Між тим, сьогодні російські інформагентства повідомили, з посиланням на джерело в одному з силових відомств РФ, про те, що "в Тбілісі підготовлений план озброєної акції проти Абхазії, який буде здійснений в найближчі декілька діб". За даними цього джерела, "ряд іноземних посольств в Грузії готуються до евакуації з Тбілісі".

Переклад Аратта-Україна


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.