Російське правосуддя. Президент замовив олігарха

Автор/джерело -  © Lenta.ru



Дата публiкацiї - 18.05.2008 13:39 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5110

Ходорковський назвав поіменно замовників кримінальних справ та знищення ЮКОСА - Ігоря Сєчіна та Володимира Путіна.

У інтерв'ю авторитетній британській газеті The Times, опублікованому сьогодні, він заявив, що справи проти нього були порушені за ініціативою Ігоря Сєчіна, що був замглавою адміністрації Президента Росії і нинішнього заступника голови уряду РФ.

"Друга, як і перша справа була організована Ігорем Сєчіним. Він порушив першу справу через жадібність, а другу - через боягузливість. Важко сказати, як саме він переконав свого начальника (тоді ще Президента Росії Володимира Путіна, зараз - прем'єр-міністра РФ). Можливо, Путін дійсно думав, що я планую політичний переворот. Але це смішно, оскільки у той час я відкрито фінансував дві опозиційні політичні партії, які в кращому разі набрали б на парламентських виборах 15 відсотків.

Ймовірніше, що їм не потрібно було ніякої причини, просто був потрібен привід, щоб захопити ЮКОС, найуспішнішу нафтову компанію Росії", - заявив Ходорковський.

"Результат моєї справи залежить від швидкості реформи юридичної системи, провести яку хоче Мєдвєдєв. На жаль, реформи не відбуваються відразу, хоча деякі кроки, зроблені командою Мєдвєдєва, є приводом для обережного оптимізму", - висловив свої надії ув’язнений підприємець.

Від “Аратти”: чим постсовітське правосуддя відрізняється від совітського? А нічим. Бо суддя, як і раніше, залишається звичайнісіньким номенклатурником, який слухняно виконує волю більш високго столоначальника. Що особливо кидається в очі на прикладі стабільно-тоталітарної Росії.

Про яку законність чи елементарну порядність може йтися? Про яку боротьбу із корупцією чи рейдерством, якщо перші особи держав своїми практичними діями доводять, що закон існує лише для тих, хто обирає. А для обраних - міцезнаходження над законом.

Пам'ятаєте, із яким ентузіазмом нас нещодавно тягнули у ЄЕП, тобто ньюсовок? Тягнули ті, хто за наш із вами рахунок, розбудовує собі робочі апартаменти мало не прикрашені золотими унітазами і діамантовими писуарами. Той, хто спокійно, під маєток, поцупив заповідну святиню Межигір'я. Абсолютно безкарно і у наглий спосіб.

Чи варто нам ходити й далі із локшиною на вухах і чекати, коли місцеві бандюки зіллються із братками з московії? Тільки можемо сказати, що як це станеться - і ахметови, і ярославські, і пінчуки опиняться десь поблизу ходорковських. Бо такий закон жанру - чужаків у бандитській зграї не люблять.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.