|
Перловка - панська каша
Автор/джерело - © «Гармонія»
|
Дата публiкацiї - 14.08.2013 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=2917
Раніше перлова каша була основним армійським продуктом. Зараз її замінили на гречану кашу, хоча перлова каша нітрохи не менш корисна.
| Ячмінь - найкраще джерело поживних речовин, необхідних людському організму для його зростання, відновлення та здоров‘я | Здається дуже дивним, але справжніх любителів і поціновувачів перлової каші досить небагато, причому вона відома з глибокої давнини і згадується в Біблії близько 20 разів.
Перлова крупа - це очищені від висівок і відшліфовані цілісні ячмінні зерна. Тобто - крупа, в чистому, природному вигляді, чим вона і цінна для нас.
Свою назву, яка походить від англійської назви ячмінної крупи - pearled barley, вона отримала через схожість за кольором і формою з річковим перлами.
Часто її ще називають «мужицьким рисом», але найчастіше - на військовому жаргоні «дріб 16» - через схожість з дробом у патроні калібром «16» для дробовика.
Ячмінь - це найкраще джерело поживних речовин, необхідних людському організму для його зростання, відновлення та здоров‘я.
Ячмінь належить до найдавніших культурних рослин. Як і пшениця, він був окультурений в епоху неолітичної революції на Близькому Сході не менше 10 тис. років тому.
Дикий ячмінь (Hordeum vulgare) виростає на широкому просторі від острова Крит і Північної Африки на заході до Тибетських гір на сході. В Палестині його вживали в їжу не пізніше, ніж 17 тис. років тому. Найдавніші зразки культурного ячменю знайдені в Сирії і відносяться до однієї з найдавніших неолітичних культур докерамічного періоду.
Він знайдений також в найдревніших єгипетських гробницях і в залишках озерних пальових будівель (тобто, в кам’яному та бронзовому періодах)
В Європу ячмінь поширився з Малої Азії у IV–III тисячоліттях до н. е. У той же період, а можливо і раніше, ячмінь почали вирощувати на території сучасної України.
У країнах Америки ячмінь порівняно нова культура, яку завезли переселенці з Європи у XVI–XVIII століттях.
Озимий ячмінь молодша культура, ніж ярий ячмінь, - орієнтовно на 2000 років. |
|
|
Перлова крупа - це очищені від висівок і відшліфовані цілісні ячмінні зерна | Перловка поділяється на:
• перлову крупу, яка очищена, але не сильно. Вона ще зберегла волокна, які нам так необхідні;
• голландка. Ця крупа має дуже «пристойний» вигляд, де добре очищений верхній шар;
• ячна крупа, яка готується з перлової крупи. Це аналог манки, яка робиться з пшениці, а ячна виробляється з ячменю.
Чим менше крупа оброблена, чим менше вона обдерта від зовнішнього шару, тим більше в ній зберігається харчових волокон, які для нас мають величезне значення, тим більше вона корисна для нас.
Перлова каша багата колагеном
А чи знаєте ви, що перловка - це каша Піфагора?
Крупи зазвичай містять багато вуглеводів, але мало білка. У перловці великий вміст рослинного білка (10 г. білка на 100 г. перловки). Вміст вуглеводів: 50 г. на 100 г. крупи. Є жири, а також незамінна амінокислота лізин. Вона всередині нашого організму не виробляється. Лізин грає величезну роль у побудові деяких білкових структур нашого організму, зокрема колагену. Колаген важливий для підтримки еластичності судин, підтримання гарної шкіри на обличчі, бере участь у загоєнні ран.
За змістом лізину перловка стоїть на другому місці, після житньої крупи.
Перлова крупа більше близька за вмістом до пшениці, а не до гречки. Перлова крупа - це дуже цінний продукт для людей, у яких є істотні фізичні навантаження.
Раніше перловка вона називалася «панською кашею» і їли перловку далеко не всі. А зараз ми чомусь зневажливо до неї ставимося. |
|
Корисні властивості
Ця крупа вважається чемпіоном за змістом мінералів: калію, кальцію, заліза, мідь, марганець, цинк, молібден, нікель, кобальт, стронцій, хром, йод, бром, фосфор. Також багата вітамінами групи В, а також вітамінами А, D, Е, РР.
Перловка - це джерело грубих волокон, рослинного білка і вуглеводів.
Також про користь перлової каші говорить той факт, що ця ситна каша низькокалорійна, вона ще й чемпіон за змістом фосфору. Цей мікроелемент необхідний для нормального обміну речовин, а також для формування скелета, особливо в період зростання. Цей факт дозволяє дієтологам рекомендувати її для зниження ваги.
Перлова крупа є прекрасним натуральним джерелом клітковини, яка життєво важлива для здоров’я і відмінної функції нашого шлунково-кишкового тракту. Фахівці стверджують, що багата натуральними білками перловка володіє одною просто унікальною властивістю:вона може сприяти позбавленню від різноманітних алергічних реакцій на харчові продукти та інші зовнішні подразники. Тому важливим аспектом користі перлової каші є її позитивні ефекти на стан алергіків.
Перловка сприяє підтримці пружності шкіри. Перлова каша необхідна жінкам, її навіть називають «кашею краси». Справа в тому, що лізин, її основне багатство — бере активну участь у виробленні колагену. Таким чином, регулярне вживання кількох страв з перловкою може позитивно вплинути на стан вашої шкіри, зробити її більш пружною, еластичною, а ще — позбавитися від зморшок.
Перловка сприяє загоєнню ран. Також, перловка має відмінну антибактеріальну, протимікробну і антибіотичну дію, завдяки яким перловка може використовуватися зовнішньо для лікування різних шкірних запалень і грибкових захворювань. На додаток до цього, перлова крупа має обволокуючу, спазмолітичну, пом‘якшувальну, сечогінну, відхаркувальну та інші різноманітні цілющі ефекти на наш організм.
З води,що залишилася після замочування ячменю було виділено речовину з антибіотичною дією — гордецін, застосовуваний для лікування грибкових уражень шкіри.
А відвар перловки має пом’якшувальну, обволокуючу, спазмолітичну, протизапальну, сечогінну властивість. За допомогою ячменю лікували захворювання молочних залоз, позбавлялися від закрепів і ожиріння, кашлю і застуд.
Як вибрати
Необхідно, щоб перлова крупа була без сторонніх домішок, суха, легко пересипатися в пакеті. Волога губить цю крупу. Не слід купувати добре очищену крупу. Наприклад голландка (зазвичай більш кругла), білого, гарного кольору і каша з неї буде ніжна, але в ній вже більш високий глікемічний індекс (високий глікемічний індекс, значить це стимулятор апетиту). У голландці більше вуглеводів і практично немає харчових волокон, які не перетравлюються. |
|
Як зберігати
Зберігати потрібно перловку в темному, сухому місці.
У темному місці зберігати потрібно для того, щоб не окислюються жири, що містяться в крупі.
У сухому - для того, щоб крупа не вбирала вологу і не пропадала.
Температура може бути кімнатною.
Краще, якщо ви будете зберігати крупу в керамічній або скляній ємності, з щільною кришкою. Небажано використовувати пластиковий посуд.
Як готувати
Крупу варимо на воді. Якщо варити кашу на молоці, тоді підвищується глікемічний індекс і вуглеводи засвоюються гірше майже в три рази, стимулюється ваш апетит. У перловці глікемічний індекс дуже низький (20-23), тому вона практично не стимулює апетит і це чудово. Якщо ж зварити перлову крупу на молоці, глікемічний індекс стає більше 60.
Завжди вважалося на Русі, що перед тим, як відварити перловку, її потрібно замочити. Є навіть такі старовинні рецепти, де рекомендується замочувати перловку в кисляку, потім її злити і зварити на воді.
Насправді замочити перловку можна і у воді, потім цю воду злити і зварити в пропорції 1 частина перлової крупи на 3 частини води, трохи підсолити.
Як дуже швидко зварити перловку
Ми часто недооцінюємо цю корисну крупу й лінуємося готувати її тільки тому, що варити довго. Наприклад, якщо замочити на 12 годин перлову крупу, а потім варити 2-3 години – то результат може бути гірший, ніж по цьому рецепту.
Ось спосіб прискорити варіння в рази (загальний час готування – 40 хвилин).
1) Заливаємо склянку перлової крупи довільною невеликою кількістю холодної води й ставимо на плиту на максимум вогню.
2) Після закипання (~ 4-5 хв., кришка напіввідкрита) воду зливаємо.
3) Заливаємо 2,5-3 склянками холодної води крупу й ставимо знову на сильний вогонь (~ 4-5 хв., кришка напіввідкрита)
4) Після закипання забираємо вогонь на самий мінімум, додаємо сіль по смаку, кришку закриваємо.
5) Приблизно через 30 хвилин, після повного випарювання води - перловка готова. |
|
|
|
|
© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.
|