У Зеленського задумали “псевдореферендум”. Чим це загрожує

Автор/джерело -  © BBC 



Дата публiкацiї - 4.09.2020 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=4374

Верховна Рада готується схвалити у першому читанні суперечливий проєкт про проведення Центральною виборчою комісією у день виборів “опитування громадської думки”.

4 вересня після кількох невдалих спроб депутати від "Слуги народу" зуміли добитись схвалення проєкту профільним комітетом і направлення його на розгляд у сесійну залу.

Мета влади прийняти його до місцевих виборів 25 жовтня. Опозиція натомість планує максимально затягнути ухвалення до листопада, щоб не дати провести "опитування громадської думки" на місцевих виборах.

Опозиція та експерти розкритикували ініціативу влади та вказали на низку небезпек.

Спочатку повноваження ЦВК про опитування під час виборів планували вписати у Виборчий кодекс.

Відповідні зміни планували ухвалити, щоб зняти технічні проблеми для проведення місцевих виборів 25 жовтня.

Проте пропозицію керівника партії "Слуга народу" Олександра Корнієнка не підтримав профільний комітет.

Опозиція та навіть деякі "слуги" - проти. Вважають, що для Банкової це може стати інструментом легалізації сумнівних ініціатив.

Через це на засіданні комітету 3 вересня ледь не сталася бійка, коли представники монобільшості хотіли проштовхнути цю поправку до проєкту змін до Виборчого кодексу.

Коли це не вдалось, то депутати від "Слуги народу" вирішили зареєструвати окремий проєкт, який передбачатиме наділення ЦВК правом проводити опитування громадян під час виборів.

Зробили вони це ввечері 3 вересня, а вже 4 вересня екстрено зібрали профільний комітет, на якому більшість депутатів, які складають представники "Слуги народу", схвалили проєкт. Парламент може почати його розгляд вже наступного пленарного тижня.

Як розповіли ВВС News Україна депутати від фракції "Голос", вони спробують максимально затягнути або не допустити схвалення документу, принаймні до 25 жовтня.

Депутати ще мають два тижні для подачі альтернативних проєктів, а перед другим читанням зможуть подати власні поправки до проєкту "Слуг народу".

Опитування від ЦВК

За задумом авторів, ЦВК має проводити опитування громадської думки виборців за дорученням уряду.

Уряд має надавати виборчій комісії перелік питань для опитування, строки проведення та територію опитування. Його можуть проводити в окремих районах країни.

При чому всі деталі організації такого опитування визначаються не законом, а самою ЦВК.

У проєкті закону вказано, що таке опитування проводитимуть у день місцевих чи загальнодержавних виборів.

Після застережень, що опитування можуть легалізувати болісні питання щодо Донбасу та Криму, до проєкту додали певні застереження.

"До переліку питань у опитуваннях громадської думки не можуть бути включені питання щодо тимчасово окупованих територій, зокрема, питання виборів на тимчасово окупованих територіях, економічна взаємодія з тимчасово окупованими територіями, порядок управління такими територіями, а також питання амністії та взаємодії з державою, яка визнана Верховною Радою України державою-агресором або державою окупантом", - йдеться у проєкті

У пояснювальній записці вказується, що такі опитування допоможуть краще налагодити діалог влади і суспільства.

"Псевдореферендум"

Експерти називають нові повноваження ЦВК "псевдореферендумом", адже таким чином влада фактично запроваджує механізм референдуму без ухвалення спеціального законодавства.

Крім того, організація такого опитування потребуватиме значних витрат ресурсів ЦВК та виборчих комісій.

"Опитування під час голосування - це колосальне навантаження на комісії і ризики для зриву всього підрахунку. Я вже мовчу, що опитування має методологію та вибірку і хтось для цього повинен працювати на кожній дільниці. Так само у центрі люди мають це все опрацьовувати", - вважає керівниця мережі "Опора" Ольга Айвазовська.

Вона каже, що одна справа, коли опитування громадської думки роблять на замовлення ЦВК, що є поширеною практикою в світі. Інша - організація "паралельного псевдореферендуму".

Вона додала, що в інших демократичних країнах є практика організації ЦВК опитувань - але їх замовляють у спеціалізованих компаній. Наприклад, щодо рівня політичної освіти, щоб потім працювати з виборцями.

Колишній заступник голови ЦВК Андрій Магера в коментарі ВВС News Україна погоджується, що у проєкті чітко прописана неможливість опитувати щодо ОРДЛО, чого остерігались критики.

"Але існує чимало інших чутливих питань, які можуть виносити на опитування: Конституція, конституційні зміни, європейська і євроатлантична орієнтація, статус мов і багато іншого", - застерігає Магера.

Він вважає неприпустимим надання такого права ЦВК ще й у такому вигляді.

"Також це ускладнить роботу і так завантажених комісій", - додає він.

На думку експерта, головне застереження - можливість інтерпретації та використання результатів опитування як "волі народу".

"Це дуже небезпечна річ", - вважає Магера.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.