Путін пояснює свою «активізацію» щодо України і дорікає за «антиросійськість»

Автор/джерело -  © Богдан Цюпин, Голос Америки 



Дата публiкацiї - 14.07.2021 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=4544

Російський президент Володимир Путін знову наполегливо демонструє, що вважає питання України ключовим у своєму баченні історії та майбутнього Росії.

Путін вчергове звинуватив західні країни у зіпсованих російсько-українських відносинах, ігноруючи очолювану ним агресію проти України і виправдовуючи російське захоплення Криму.

В інтерв’ю у вівторок услід за публікацією його розлогої статті з повторенням антиукраїнських тез часів російської імперії та з комуністичного СРСР він заявив про стурбованість теперішніми настроями в Україні.

Український президент Володимир Зеленський відреагував з сарказмом на статтю, зауваживши, що російський президент має час для історичних досліджень саме тих питань, які Путін відмовляється обговорювати на пропонованій українською стороною зустрічі.

Зеленський заявив, що попри заяви Путіна про «братерство» дії Росії залишаються далекими від братерських.

Коментатори в Україні та в інших країнах також вбачають в нових заявах з Москви ледве завуальовані погрози.

Російський керівник повідомив журналістам у Москві, що активізував свою «роботу», бо за його словами «якісно змінюються умови, у порівнянні з тим, що було ще нещодавно».

«Судячи з усього почалася активна робота щодо проекту антиросія», - сказав він.

Путін обурився, що тим політичним силам в Україні, які за його словами хочуть «відновлення відносин з Росією… не дають можливості втілити їхні політичні плани».

«Одержимість Україною»

Американський аналітичний центр Атлантична рада подав оцінку нових заяв Путіна щодо України у викладі Пітера Дікінсона, який застерігає, що «світ не може ігнорувати одержимість Путіна Україною».

На думку аналітика сигнали російського керівника не нові, але письмово засвідчують ті «багато міфів і теорій змов, які тривалий час розпалюють одержимість Путіна Україною».

«Це також чітко показує, що він вважає триваючу агресію проти України і історичною місією, і благородною справою», - пише Пітер Дікінсон.

Він застерігає, що «можна було б легко відкинути історично безграмотні твердження Путіна як безневинне політичне позування. Але йдеться про марення, які вбивають. З 2014 року понад чотирнадцять тисяч українців загинули і мільйони стали біженцями через російську агресію».

«Коли Путін прилюдно заявляє, що Україна є антиросійським проектом, і може бути суверенною лише за згоди Росії, то міжнародній спільноті його треба сприймати безумовно серйозно», - йдеться в аналізі.

На думку Пітера Дікінсона багато людей в інших країнах досі не можуть зрозуміти причину російсько-української війни, і «чому кремлівський володар готовий платити таку неспівмірно високу ціну, щоб не допустити втрати України».

«Що таке в Україні, що переконало Путіна занурити цілий світ у нову Холодну війну? Путін сам частково дає відповідь на це запитання, постійно наголошуючи на центральній ролі України в російській національній історії», - вказує Дікінсон.

Аналітик також вважає, що «допоки теперішнє протистояння не буде вирішене, загрозу великої війни не можна виключати».

«Тридцята річниця української незалежності цього літа дає демократичному світові ідеальну нагоду відповісти на погрозливі трактати Путіна. Російський президент чітко заявив про його переконання, що Україна належить Росії. Український день незалежності 24 серпня може бути чудовою можливістю для Заходу так само чітко заявити, що українці мають право самі визначати власне майбутнє», - завершує Пітер Дікінсон.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.