Аратта - На головну

18 травня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Янукович змінив голову Служби зовнішньої розвідки

Влада 7549 переглядів

Опубліковано - 18.06.2010 16:14 | Всі новини | Версія для друку

Янукович звільнив голову Служби зовнішньої розвідки Миколу Маломужа
Янукович звільнив голову Служби зовнішньої розвідки Миколу Маломужа
Тепер замість кадрового професійного розвідника СЗР очолить регіонал-есбеушник, в минулому - замполіт-кадебіст.

Президент України Віктор Янукович призначив Григорія Ільяшова головою Служби зовнішньої розвідки (СЗР).

Відповідний указ Президент підписав у п'ятницю, повідомляє його прес-служба.

Іншим указом з цієї посади звільнений Микола Маломуж.

Генерал армії України Микола Маломуж очолював СЗР з квітня 2005 року. До цього був радником третього президента України Віктора Ющенка на громадських засадах.

Микола Маломуж розпочинав свою військову кар`єру розвідника у бригаді спецназу ГРУ СРСР, спеціалізацією якої було проведення диверсійних операцій у тилу противника і знешкодження диверсійних груп у власному тилу.

Після служби в армії демобілізувався і вступив на юридичний факультет Київського університету. Відразу після закінчення навчання, Маломуж отримує пропозицію працювати в органах зовнішньої розвідки і з середини вісімдесятих починається його кар'єра кадрового розвідника. Звичайно, подібна пропозиція зумовило юридичну освіту, вільне володіння двома іноземними мовами, минула армійська служба в спецназі і розвинені навички комунікативного спілкування, настільки необхідні для успішної розвіддіяльності і, в першу чергу, - для агентурної роботи.

Протягом твривалого часу Маломуж спеціалізувався в області «розвідки з територій». Деякі джерела стверджують, що йому вдалося тоді отримати кілька важливих закордонних джерел, деякі з яких, до цих пір не втратили значення. У грудні 1991 Маломужу вдалося заховати картотеку агентурного апарату 1-го відділу КДБ УРСР, отриману в результаті розвідки з територій, від вивезення її тодішнім головою республіканського КДБ (майбутнім главою російської ФСК) Миколою Голушкою в Москву. Сьогодні стверджується, що ця картотека стала основою для початку роботи розвідки вже незалежної України не з нуля, а на основі добре підібраного, професійного закордонного агентурного апарату.

З початку 90-х років Маломуж почав працювати по лінії протидії міжнародним терористичним організаціям через розвідувальні канали. Згідно з інформацією, отриманою з джерел у СБУ, Маломужу навіть вдалося здійснити кілька успішних операцій. Однією з таких операцій стала масштабна «гра», яка дозволила отримати і реалізувати конкретну інформацію про намір однієї з ісламістських терористичних організацій створити базу на території України, з якої повинна була здійснюватися діяльність на країни Євросоюзу.

Призначення Маломужа в квітні 2005 року головою Служби зовнішньої розвідки, було позитивно сприйнято кадровими співробітниками СЗР, які вважали, що з його підвищенням з'являється надія створити спецслужбу світового рівня, яка займалася б не політикою, а захистом національних інтересів.
Григорій Ілляшов
Григорій Ілляшов
Генерал-майор Григорій Ілляшов - народний депутат фракції Партії регіонів. Закінчив Сімферопілське вище військово-політичне училище (1982-86); Вищі курси контррозвідки КДБ СРСР (1988-90, м.Новосибірськ); Харківську філію Укр. академії держ. управління при Президентові України (2001).

1986-88 — служба в прикордонних військах КДБ СРСР Середньоазіат. прикордонного округу. 1988-92 — оперуповноважений особливого відділу КДБ СРСР Середньоазіат. прикордонного округу. 1992-2003 — служба в УСБУ в Луган. обл. 09.203-08.04 — начальник УСБУ в м.Ялті. 08.2004-03.05 — начальник УСБУ в Луган. обл.

Служба зовнішньої розвідки України є правонаступником департаменту розвідки Служби безпеки України щодо його зобов'язань, прав та обов'язків.

Як ми повідомляли, у четвер, 17 червня, подав рапорт про відставку генерал-лейтенант, начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Віктор Гвоздь.

Ще раніше, у травні, у відставку з посади начальника Генштабу подав генерал Іван Свида. За даними ЗМІ, на цей крок він пішов під тиском адміністрації президента.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Влада»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Кількатисячолітня безперервна традиція густонаселеної Пра-України... дає сучасним українцям доказ непорушності володіння своєю землею упродовж тисячоліть. Треба визволитися від змови істориків”
Юрій Липа

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.