Аратта - На головну

20 травня 2024, понеділок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- під час англо-бурської війни (Південна Африка) в 1899-1902 роках, командир одного з загонів бурів українець Юрій Будяк, врятував від розстрілу одного молодого англійського журналіста. Згодом останній допоміг Ю.Будяку вступити до Оксфордського університету. В 1917 році Ю.Будяк працює в уряді Української Народної Республіки. В 1943 році Юрій Будяк помирає в радянському концтаборі. Англійського журналіста звали .... Уїнстон Черчілль....
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Затримання львівського історика ініціював Хорошковський

Скандал 6811 переглядів

Опубліковано - 9.09.2010 17:40 | Всі новини | Версія для друку

Затримання львівського історика ініціював Хорошковський
Затримання львівського історика ініціював Хорошковський
Співробітники СБУ повідомили директору Національного музею-меморіалу "Тюрма на Лонцького", що підставою для його затримання є усна вказівка Хорошковського.

Голова СБУ Валерій Хорошковський особисто дав вказівку затримати історика Руслана Забілого.

Про це йдеться в повідомленні Центру досліджень визвольного руху.

Так співробітники СБУ повідомили Забілому, що підставою для його затримання є "усна вказівка керівника Служби Валерія Хорошковського".

"Причина - перешкодити на надуманих підставах роботі із раніше розсекреченими матеріалами і таким чином обмежити їх поширення", - зазначається в документі.

Також в документі зазначається, що у Забілого вилучено приватний ноутбук і 2 зовнішніх жорстких диски. Там містилися електронні копії історичних матеріалів і його наукові дослідження.

"СБУ переконувало директора Нацмузею покинути історичні студії і йти працювати вчителем в школу, цікавилося контактами із закордонними науковцями, чи може надати докази, що тема його досліджень не є державною таємницею", - зазначається в повідомленні.

Прес-служба також додає, що Забілий пише про стратегію і тактику УПА.

В свою чергу Забілий в четвер подав скаргу на ім'я Голови СБУ з вимогою пояснити дії співробітників служби і негайно повернути приватні речі.

"Я звертаюся до вас, шановні журналісти, допомогти спільними зусиллями припинити цензуру та тиск, які поширилася вже на історію та істориків", - також звернувся Забілий до журналістів.

В свою чергу екс-директор архіву СБУ Володимир В'ятрович прокоментував заяву СБУ про те, що вони встановлюють коло осіб, яким призначалася "таємна" історична інформація від Забілого.

"Я як законослухняний громадяни допомагаю слідству і говорю - ця інформація призначалася історикам, журналістам, громадянам, всім, хто цікавиться правдивою історією України", - зазначив В'ятрович.

"Співробітники СБУ не лише намагаються приховувати злочини сталінізму, але й використовувати його практику сьогодні, наче за вікном не 2010, а 1937", - додав він.

В'ятрович переконаний, що "полювання на істориків" - все це ланки одного ланцюга, поряд із цензуруванням підручників з історії та припинення доступу до архівів.

"Я раджу владі витрачати кошти платників податків не на "спецоперації" із затриманням науковців, а зосередити свої зусилля на боротьбі із шпигунами і корупціонерами", - наголосив він.

Як відомо, співробітники СБУ вилучили в історика, директора Львівського Національного музею меморіалу пам'яті жертв окупаційних режимів "Тюрма на Лонцького" Руслана Забілого всі матеріали, що стосувалися діяльності ОУН-УПА та порадили йому "подумати про сім'ю". Про це заявив сам Забілий. Нагадаємо, перед цим про його затримання повідомили у Центрі досліджень визвольного руху. За словами самого науковця, він був затриманий на 14 годин.

Відзначимо, раніше у Центрі досліджень визвольного руху заявляли, що історика Забілого затримали за роботу з розсекреченими документами.

Пізніше у Службі безпеки заявили, що затриманий науковець є співробітником СБУ і був затриманий за намір розголосити державну таємницю. За цим фактом спецслужба вже порушила кримінальну справу.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Скандал»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Скільки рабів, стільки ворогів”
Сенека

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.