За вина до святкового столу доведеться платити більше |
Про це розповів генеральний директор української корпорації з виноградарства та виноробної промисловості "Укрвинпром" Олександр Мацко.
"Цей рік надзвичайно несприятливий для вітчизняних виноградарів. За моїми прогнозами, урожай винограду виявиться майже на третину меншим від торішнього. Я думаю, цієї осені зберуть всього близько 250-270 тис. т винограду - на 35% менше в порівнянні з 2009 роком, коли його валовий збір становив 415 тис. тонн", - розповів Мацко.
За його словами, в результаті серйозних втрат вже сьогодні утворюється явний дефіцит сировини для виробництва вина на внутрішньому ринку.
"Якщо минулої осені якісні виноматеріали реалізовувалися вітчизняними заводами первинного виноробства по 36-38 грн./дал, то тепер ціни злетять вгору на 40-100% - до 45-55 грн./дал на виноматеріали для виробництва ординарних вин і до 60-70 грн./дал - для шампанського і марочних вин. У найближчі місяці це спричинить зростання цін на готову продукцію - вина і шампанське подорожчають щонайменше на 30%", - розповів голова асоціації.
Нагадаємо, внаслідок різкого підвищення акцизів в 2010 році - уряд змушений зараз збільшити і мінімальні ціни на алкогольні напої. В результаті пляшка горілки (0,5 л) подорожчає з 14 грн до 20,5 грн, тризіркового коньяку - з 25 грн до 30,47 грн, підрахували учасники ринку.