Аратта - На головну

6 травня 2024, понеділок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Кияни дихають кислотним туманом?

Довкілля 7996 переглядів

Опубліковано - 19.11.2010 16:32 | Всі новини | Версія для друку

Кияни дихають кислотним туманом?
Кияни дихають кислотним туманом?
Причина туману, який оповив столицю, – це зовсім не дим від пожеж на торфовищах поблизу села Нові Безрадичі Обухівського району.

Як розповіла голова прес-служби ГУ МНС Київської області Вікторія Рубан, надзвичайно густий туман, котрий протягом останніх днів огорнув місто, з пожежами на торфовищах не пов’язаний, а загоряння жодної небезпеки для екології не мають.

"Торфовища почали горіти ще наприкінці минулого тижня, наразі займання мають локальний характер і загрози не становлять. Поклади торфу горять окремими осередками на загальній площі 4,8 га. До гасіння залучено 10 осіб особового складу та 5 одиниць техніки", – зазначила вона.

МНС припускає, що причиною пожеж стало необережне поводження людей з вогнем, адже нині тривають грибний і мисливський сезони, люди розпалюють багаття, і тому небезпека займань зараз підвищена. Рятувальники та пожежники цілком контролюють ситуацію й обіцяють, що за кілька днів пожежа буде повністю ліквідована.

Екологи теж підтверджують непричетність торфовищ до туману.

"Якби пожежа була в Чорнобильській зоні, тоді це було б небезпечно, бо разом з димом в атмосферу потрапила б радіація. А в нинішній ситуації, окрім викидів вуглекислого газу у межах норми, до повітря нічого не потрапить", – запевняє директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко.

Звісно, осінні тумани – це явище природне й нормальне, але не в тих випадках, коли люди починають задихатися від таких "природних явищ". Як каже еколог, те, що "душить" мешканців столиці зранку й увечері впродовж останніх 3 днів, – це смог і туман, які, поєднавшись, утворили дисперсну суміш.

По суті, це маленькі краплинки кислоти, котрі разом з повітрям потрапляють у людські легені і є дуже небезпечними для малюків, літніх людей та тих, хто має проблеми з дихальними шляхами. Саме їм еколог радить не гуляти зранку та ввечері центральними вулицями Києва, а більше часу проводити в парках і скверах.

До речі, не так давно схожа ситуація була і в Лондоні. Протягом десяти років у столиці Великої Британії від смогових туманів померли 200 тис. людей. Уряд не зміг проігнорувати таку ситуацію і вжив відповідних заходів: заводи запрацювали за новими технологіями, а лондонськими вулицями почали їздити екологічно безпечні електромобілі. Нині англійська столиця є одним з найчистіших міст Європи, чим, на жаль, не може похвалитися наше місто.

На сьогодні Київ посідає перше місце серед найзабрудненіших міст України, причому 80% забруднювальних чинників – це вихлопи автомобілів.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Довкілля»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Найкращі закони народжуються зі звичаїв”
Жозеф Жубер

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.