Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


У Новоград-Волинському вандали в черговий раз спаплюжили скульптуру Світовида

Кримінал Регіон: Житомирська область 15994 перегляди

Опубліковано - 25.01.2011 13:37 | Всі новини | Версія для друку

Такий вигляд мав пам’ятний знак Світовид
Такий вигляд мав пам’ятний знак Світовид
На Житомирщині в передмісті Новоград-Волинського, на місці древнього городища Возвягель, вандали зрізали і спалили дерев’яну скульптуру Світовид.

Пам'ятний знак, який був встановлений в 2007 році, на честь 750-річчя Новоград-Волинського, знищують не вперше.

“- Коли його зруйнували перший раз, його відреставрували і просочили розчином, який запобігає загорянню. Видно приїхали спеціально, привезли з собою пилку. Різали пилкою, рубали сокирою і спалили одну частину, а іншу відвезли”, - розповів заслужений працівник культури Валерій Приймак.

До захисту пам'ятника археології приєдналися і місцеві громадські організації, повідомляє “Журнал Житомира”.

“- Я буду все робити щоб закон вступив в силу, щоб ні в кого не піднімалася рука на такі святі місця для нас новоград-волинян, для всього українського народу. ”- Така позиція голови громадської правозахисної організації "Закон XXI століття" Миколи Іванюка.

До пошуку зловмисників приєдналися працівники міліції.

Це вже не перша наруга над пам`ятниками прадавньої історії України - 6 вересня на острові Хортиця в Запоріжжі невідомі осквернили скульптури язичницьких богів, встановлених на трьох святилищах заповідного острова.

Довідка: Літописний місто Возвягель (Взвягель, Звягель) розташовується в Новоград-Волинському районі Житомирської області, всього в декількох кілометрах від сучасного міста Новоград-Волинський. Слово «Звягель» з санскриту перекладається як «звя» - свято, «гель, гелі, Геліка» - сонце. Тобто, Звягель - це Свято Сонця - Великий День Великого Бога Сонця. Перші згадки про місто датуються 1256 роком, про нього пише «Галицько-Волинський літопис». Пізніше його згадують Іпатіївський літопис і Літопис Руський.

Як свідчить історія, місто Возвягель був по-варварськи знищений і спалений Данилом Галицьким за непокору. Пізніше місце вважалося ледь не «проклятим», страх відлякував людей. Більше тут ніхто не селився. Археологічні дослідження на городищі на правому березі річки Случ, описані ще наприкінці ХIХ століття В. Антоновичем, дозволили визначити місце розташування, розміри й особливості побуту цього древнього міста. В наші дні від Возвягелю залишилися залишки двох городищ і неукріпленого селища-посаду, а також валів і ровів.

На честь 750-річчя Новоград-Волинського (дореволюційна назва - Звягель) на південному городищі, яке входить до археологічного комплексу Возвягель, була встановлена дерев'яна скульптура Святовид. Кілька років поспіль на городищі організуються народні гуляння на честь свята Івана Купала. Ця традиція, яка відродилася, не залишає байдужим кожного, хто небайдужий до історії і звичаїв свого народу.

Від “Аратти.” Цікаво, а СБУ та МВС також завзято будуть шукати зловмисників, які знищили архітектурну пам`ятку, - як і в справі з вибухом силумінового Сталіна в Запоріжжі? Хоча кровожерливі божки радянського та імперського періоду в більшій пошані у нашої влади, ніж справжні символи духовності України.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Кримінал»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Уряди, в яких висловлюються протилежні міркування, придатні, доки царює мир”
Наполеон

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.