Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


З чого сміються українці?

Свій до свого по своє 22815 переглядів

Опубліковано - 1.04.2011 12:44 | Всі новини | Версія для друку

 З чого сміються українці?
З чого сміються українці?
Україна відзначає день сміху. З чого ж властиво сміятися українцям? Із самих себе, з сусідів, а чи може з недолугих політиків?

Природною для українців є самоіронія, що обертається навколо традиційних життєвих тем – господарства, стосунків чоловіків та жінок, сусідських взаємин. Фахівці зауважують: найголовніше, щоб гумор мав терапевтичний характер. Психологи взагалі називають почуття гумору одним із індикаторів душевного здоров’я.

«Так, я космонавт – абсолютно реальний», – ось таке зізнання зробив на одній із прес-конференцій мер Києва Леонід Черновецький. Однак така самоіронія властива далеко не всім українським політикам. Їхні обличчя і слова, як правило, серйозні й стримані. Але і така, нібито звичайна поведінка, є тривожним сигналом для психологів.

На думку соціопсихолога Олега Покальчука, українські можновладці формувалися в умовах постійних стресів, всі вони об’єднані страхом втратити накопичене.

«Тому треба весь час бути серйозним. «Дєржать ліцо», так би мовити», – зауважує Олег Покальчук.

Почуття гумору та здатність до самоіронії є індикатором психічного здоров’я. Самоіронія – це легкість, якої не може бути у відчутті постійного страху.

Українці часто сміються з себе

Та на відміну від українських політиків, пересічні громадяни у більшості своїй схильні до самоіронії. В цьому сенсі українці одна з найдотепніших націй, вважає письменник і драматург Лесь Подерев’янський.

«Українці сміються часто-густо з самих себе, що дуже привабливо і симпатично. І це є ознакою їхньої сили й душевного здоров’я. Адже кожен психіатр знає, що людина, схильна до самоіронії, – здорова», – наголошує письменник.

Етнографи вбачають в українському гуморі «аграрний характер»

Специфіка гумору кожного народу зумовлюється його світоглядом, який формується тисячоліттями, зазначає етнограф Ольга Поріцька. Оскільки українці традиційно були землеробською нацією, то й справжній гумор має, так би мовити, «аграрний» характер.

«У нас насправді так і не розвинувся український міський гумор, – говорить етнограф. – Ще на початку 20 століття 90% населення України жило в сільській місцевості. Тому і зараз сільська культура домінує. Саме село зберігає давні засади, а не місто».

Традиційні жарти також часто зачіпають теми стосунків чоловіків та жінок, пристрасті останніх до алкоголю та кумедних ситуацій між сусідами.

У будь-яких неприємних ситуаціях психологи радять знаходити комічний бік, або ж по максимуму намагатися не засвоювати негатив. Крім того, самоіронія не лише допомагає уникати критичних ситуацій, а має й терапевтичний ефект.

Тому: посміхайтеся!
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Свій до свого по своє»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Природничі науки й релігію протиставляють одна одній лише люди, погано освічені як у першому, так і в другому”
П. Сабатьє, французький хімік, Нобелівська премія 1912 р.

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.