Склянка молока допоможе схуднути |
Учені з Австралії провели випробування над групою, що складається з 34 добровольців обох статей. Всі вони мали певні проблеми із зайвою вагою.
Випробування складалося з двох етапів, повідомляє Кореспондент.net. Під час першого охочим давали на сніданок близько 500 грамів знежиреного молока. Під час другого етапу молоко замінювали фруктовим соком. Причому, і той, і інший напій мали однакову кількість калорій, близько 250 додатково до сніданку.
Потім учасники дослідження повинні були оцінити свої відчуття ситості після їжі, а в обід їм дозволяли спожити стільки, скільки вони захочуть, щоб відчувати себе комфортно. У результаті, коли вони пили молоко, то почувалися більш ситими, ніж після вживання соку.
"Молоко має високу харчову цінність і у людини після спожиття тривалий час зберігається відчуття ситості. Ми встановили, що при вживанні молока на сніданок в обід піддослідні з'їдали на 30% менше їжі", - сказала Діана Лоукрідж, координатор дослідницької групи.
Варто також нагадати інші переваги молока. Цей продукт — чудовий постачальник кальцію і фосфору, без яких неможливо зберегти міцними кістки і зуби, нагадує білоруський портал yousmi.by. Крім того, кальцій і фосфор беруть участь в побудові клітин головного мозку і сприяють злагодженій роботі нервової системи. Що стосується вітамінів, то тут молоку теж є чим похвалитися — воно сприяє синтезу вітамінів групи В (які борються проти стресів, знімають втому, усувають депресію, позбавляють від лупи і прищів), містить вітамін А, вітамін D (потрібний для засвоєння кальцію і фосфору і підтримки у хорошому стані кісток) і фолієву кислоту (найважливіший вітамін для вагітних і тих, хто хоче мати здоровий колір обличчя і підтримувати м'язи в тонусі).
Завдяки своєму унікальному складу в деяких випадках молоко навіть здатне замінити ліки. Наприклад, якщо у вас розболілася голова, не квапитеся ковтати пігулки. Випийте стакан теплого молока. Речовини, що містяться в молоці, знижують больову чутливість і зменшують спазми.
Стерилізація і пастеризація — це теплова обробка, якій піддається молоко для того, щоб збільшити термін його зберігання.
В процесі стерилізації молоко нагрівають до 135°С, а потім різко охолоджують. Під час цієї процедури гинуть всі бактерії, у тому числі і корисні для організму, але велика частина вітамінів залишається. Стерилізоване молоко не псується протягом півроку, а відкритий пакет можна зберігати в холодильнику 2–3 дні без збитку для якості продукту.
Пастеризоване молоко вважається кориснішим. Під час пастеризації молоко нагрівають до 60–70°С, що дозволяє зберегти не лише вітаміни, але і велику частину корисних мікроорганізмів і при цьому припинити процес скисання молока. Термін зберігання пастеризованого молока недовгий — всього 36 годин.
Відновлене молоко отримують шляхом додавання води в порошок сухого молока. Вітамінів і мікроелементів в такому молоці практично немає.
Що стосується жирності молока, то на неї варто звернути особливу увагу. Медики не рекомендують пити молоко з жирністю більше 3,6% — таке молоко не лише шкодить нашій фігурі, але і сприяє підвищенню рівня шкідливого холестерину в крові.
Від “Аратти”. Всім, хто бажає на собі випробувати результати дослідження австралійських науковців, варто взяти до уваги той факт, що продукт, який реалізовується в українських магазинах під назвою "Молоко", дуже часто до молока не має жодного відношення. В кращому випадку - це те саме "відновлене молоко", в гіршому - сурогат на основі пальмового масла і та цілої купи барвників, замінників смаку, консервантів та іншої "побутової хімії". Тому купуйте справжнє молоко у тих сільських господинь, які в наших умовах ще мужньо утримують корівок...