Хворобу Паркінсона викликає бактерія Helicobacter pylori? |
У ході проведеного ними експерименту миші, заражені бактеріями Helicobacter pylori, стали з часом проявляти симптоми хвороби Паркінсона, повідомляє Бі-Бі-Сі .
Гризуни, які взяли участь у тестуванні, були середнього віку, еквівалентного 55-65 років у перерахунку на людський вік. Симптоми хвороби в них проявилися через 6 місяців. Тварини стали менше рухатися, а в мозку фіксувалося зниження концентрації допаміну. Аналогічних змін у молодих мишей не відзначалося.
Доктор Трейсі Тестерман з Центру здоров'я Університету штату Луїзіана констатує: бактерія може відігравати ключову роль у розвитку недуги. При цьому вік робить і мишей, і людей менш захищеними перед симптомами хвороби. Швидше за все, бактерії виробляють хімічні сполуки, токсичні для мозку. Також Helicobacter pylori здатні забирати з тіла холестерин, і переробляти його, додаючи цукор.
Ця нова хімічна сполука, що виробляється під час подібної реакції, практично повністю ідентична тій, яку можна знайти в насінні саговника (сагової пальми або Cycas), який, як показали дослідження, може провокувати розвиток недуги, подібної до хвороби Паркінсона, у жителів острова Гуам.
В той же час Трейсі Тестерман пояснює що викорінення бактерії Helicobacter pylori в пізній стадії хвороби Паркінсона навряд чи приведе до значного поліпшення.
"Деякі нейрони гинуть до появи симптомів і гинуть ще більше вбили у міру прогресування захворювання. Ці нейрони не виростуть знову."