Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Європарламент ухвалив історичну для Грузії резолюцію: Абхазію і Південну Осетію визнали окупованими територіями

Новини Сакартвело 16397 переглядів

Опубліковано - 18.11.2011 03:56 | Всі новини | Версія для друку

Постійна представниця Грузії в ЄС Саломе Самадашвілі
Постійна представниця Грузії в ЄС Саломе Самадашвілі
Європарламент схвалив резолюцію щодо Грузії, з офіційним проханням до Росії виконати взяті в серпні 2008 року зобов’язання і вивести своїх військових з грузинських територій.

Як повідомила постійна представниця Грузії в ЄС Саломе Самадашвілі, в резолюції записано, що "території Абхазії і Південної Осетії мають бути оголошені як окуповані території". "Таку заяву досі не ухвалювала жодна міжнародна організація", - сказала Самадашвілі.

Вона повідомила, що в резолюції сказано і про те, що європейських спостерігачів, що перебувають з 2008 року в Грузії, обов’язково необхідно допустити для моніторингу на території Абхазії і Південної Осетії.

"Цей документ є висловленням величезної підтримки Грузії з боку Європи та заявкою, що Грузія обов’язково має стати частиною політичного та економічного простору Європи", - говорить Самадашвілі.

Як зазначив раніше заступник голови грузинського МЗС Сергі Капанадзе, в резолюції Європарламенту порушено цілу низку питань, зокрема питання безпеки, відносин Грузії і Росії, вільної торгівлі між Грузією і Євросоюзом, лібералізації візового режиму тощо.

Напередодні президент Грузії Михайло Саакашвілі, виступаючи в райцентрі Кварелі, заявив, що ухвалення Європарламентом резолюції, в якій з’явиться термін "окупація", буде "історичним".

"Резолюція щодо Грузії, голосування з якої відбудеться у четвер, офіційно затвердить термін "окупація території Грузії" на рівні лексикону Європарламенту", - сказав президент напередодні під час спільного брифінгу з Верховним представником ЄС із закордонних справ і політики безпеки Кетрін Ештон, яка відвідала Тбілісі в рамках регіонального турне.

За словами Саакашвілі, "це дуже вагомий для Грузії документ". "Треба сказати, що навколо нього кипіли великі пристрасті, і ми чекаємо, чи отримає резолюція підтримку Європарламенту", - зазначив Саакашвілі.

Текст резолюції склав польський депутат Кшиштоф Лізек, який відвідав Грузію в квітні поточного року.

Як заявив раніше голова парламенту Грузії Давид Бакрадзе, ця резолюція є "важливим для нас документом, адже в тексті кілька разів зазначено, що більша частина території країни окупована".

Разом з цим у тексті йдеться про те, що ЄС визнає Грузію країною з європейськими перспективами (що навряд чи “світить” Україні... - прим.“Аратти”). За словами спікера, це перша резолюція Європарламенту, в якій присутність Росії в Абхазії і Цхінвальському регіоні оцінюється як "окупація".

Нагадаємо, після серпневої війни 2008 року Росія визнала незалежність Південної Осетії та іншої колишньої грузинської автономії - Абхазії. У відповідь Тбілісі розірвав дипломатичні відносини з Москвою і оголосив дві закавказькі республіки окупованими територіями.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Новини Сакартвело»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Кількатисячолітня безперервна традиція густонаселеної Пра-України... дає сучасним українцям доказ непорушності володіння своєю землею упродовж тисячоліть. Треба визволитися від змови істориків”
Юрій Липа

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.