В Україні дешевшають овочі |
Лише за останні два тижні ціни на основний набір овочів і фруктів опустились ще на 8,3%.
Хоча таке різке зниження цін не може не радувати споживачів, воно є бомбою уповільненої дії. Від низьких цін в мінусах опиняються виробники, які не мають достатньо коштів на новий сезон. Це негативно вплине на обсяг вирощуваної продукції, та її якість. При цьому ще й ростиме ціна через дефіцит.
"Основною причиною зниження вартості плодоовочевої кошика в попередні два тижні знову були всі основні групи овочів - фермери і раніше намагалися продавати овочі врожаю минулого року, які швидко втрачали товарний вигляд навіть в обладнаних сховищах. Тому багато змушені були просто викидати сотні тонн продукції на смітник, і лише частині вдавалося продати невеликі обсяги за безцінь", -розповіла Тетяна Гетьман, керівник проекту "АПК-Інформ: овочі та фрукти".
У той же час, тільки починається сезон ягід, які приносять поки непоганий дохід. Ціни на дану продукцію поки в середньому на 10-20% вище торішніх, а перспективи ціноутворення досить хороші.
Від “Аратти”: на цьому прикладі ми спостерігаємо парадокс української економіки: як виявлося на практиці не виробник працює на споживача, а навпаки, соживач має працювати на виробника.
Насправді ж всі, хто регулярно буває у супермаркетах напевно помітили, що буквально на очах відбувається "вимивання" овочевої продукції українських виробників на імпортну, при тому вельми сумнівної якості. Бо ніхто не може дати жодної гарантії цо імпртна картопля чи циля і часник не є ГМО. Бо, як відомо, саме подібна продукція, яка не приносить жодної користі людському організму, продається за низькими цінами.
Отже, виникає питання: куди ж поділися овочі і фрукти з небувалого врожаю минулого року? Принаймні на прилавках їх просто непомітно серед різноманіття імпортного товару.