Аратта - На головну

18 травня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Чи загрожує Україні м’ясо-молочний колапс?

Добробут 6407 переглядів

Опубліковано - 5.06.2013 11:03 | Всі новини | Версія для друку

Чи загрожує Україні м’ясо-молочний колапс?
Чи загрожує Україні м’ясо-молочний колапс?
В Україні може статися м’ясо-молочний колапс. Про це попереджають агроексперти.

Він трапиться, якщо не внести термінові зміни до закону «Про безпечність та якість харчових продуктів». Відповідно до цього документа, з 1 січня 2015 року заборонять продаж необробленого молока та сиру домашнього виробництва, а також м’яса тварин, забитих на подвір’ї.

Такі обмеження для м’ясних і молочних товарів викликані вступом України до Світової організації торгівлі. Однак їх не можна запроваджувати у строк, прописаній в законі, бо умови для цивілізованої роботи одноосібних господарств і фермерів держава досі не створила і створити до 2015 року не встигне. У цьому переконує учасник проекту USAID «Агроінвест» Микола Гриценко.

Закон «Про безпечність та якість харчових продуктів» ухвалений ще у 2009-му, і, за словами Гриценка, тоді законодавці були впевнені, що за 6 років побудувати пункти збору молока і офіційні бойні таки встигнуть.

«Але віз і нині там! Імпровізований забійний цех: ото перекладина, ото корова там підвішена, кров, сміття, і це все йде на ринок, а ми цього не бачимо. І тут не питання СОТ, не СОТ, ЄС… Проект однієї бойні коштує 200 тисяч, і для цього потрібно 6 місяців. А всього, щоб збудувати офіційні пункти забою і пункти збору молока в Україні треба понад 2 мільярди гривень», – зазначає Гриценко.

Можливий дефіцит?

Експерти прогнозують невтішні наслідки запровадження обмежень уже через півтора роки: це, зокрема, можливий дефіцит м’яса (бо людям буде невигідно утримувати худобу), збільшення кількості нечесних перекупників, поширення стихійних ринків і неорганізованих пунктів забою.

Продавчині на столичному ринку «Бесарабка» раніше про можливі зміни не чули, але впевнені: якщо заборону запровадять – вони залишаться без копійки.

«Ми такого не чули, нам такого ніхто не казав! Але тоді в нас роботи не буде! Нам не дадуть працювати! І може ринків і не стане! Я не знаю, чи будуть ринки тоді!», – обговорюють новину на базарі.

Зі свого боку, директор Жашківського гуртового ринку живої худоби «Чародій» (єдиного в Україні) Василь Поліщук впевнений: відкладати нові правила не треба. Він стверджує, що ще 2005 року побудував забійний цех, який успішно працював і мав багато клієнтів.

Якби ви бачили, в яких умовах в селі б’ють, то ви б цього не їли – директор базару

«Закон, якщо запровадити, то він буде працювати. Якщо ми хочемо чисту продукцію, значить ми будемо її отримувати. Це моя думка – з практики, яку я пройшов. Бо будемо так на гілляках забивати худобу далі – якби ви побачили, в яких умовах в селі б’ють, то ви б цього м’яса не їли! Так, спочатку це боляче і незвично буде для кожного. Але нічого. Коли в мене забійний цех почав працювати, так в мене черга стояла фермерів. Бо все цивілізовано, а їм же на ринках своїх треба робочі місця зберігати», – каже Поліщук.

Депутати від Партії регіонів – Іван Мирний і Сергій Мошак – вже подали до Верховної Ради законопроект про зміну термінів запровадження обмежень. Вони пропонують заборону обігу молока та сиру поширити лише на ті міста й села, в яких працюють відповідні пункти закупівлі. Забій м’яса, за пропозицією регіоналів, дозволять здійснювати спеціально підготовленим забійником та під наглядом ветеринара – якщо до найближчої офіційної бойні понад 20 кілометрів.

Однак на нинішній сесії парламенту розгляд цих змін до закону не запланований.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Добробут»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Коли ми не знаємо собі ціни, то чого ми варті?”
Микола Левицький

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.