![]() |
Зерно, яке відшукали археологи, вирощували трипільці |
Однак, точної відповіді на нього немає, стверджує провідний дослідник трипільської культури археолог Михайло Відейко. Науковець відповідає з іронією.
"Якби італійців запитати чи залишилося у них щось від римлян, здогадайтеся що вони б вам відповіли. Хоча там відстань у часі вдвічі менша, - сказав він. - Це не можливо прослідкувати, бо середньовічну Італію заселяли масса народів. Те саме у Британії. Що у них залишилося від кельтів й піктів, а що йде від норманів, англо-саксів?
В Україні так само, як у будь-якій іншій країні. Хтось скаже, що певна риса є трипільською, а хтось, що скіфською, скандинавською і так далі. Побутові звичаї блукають світом. Взяти, наприклад, кутю. Нею користується весь світ – це поховальна їжа. Тільки десь її готують з рису, а десь з пшениці.
До речі, у Грузії її готують з пшениці-двозернянки, яку вирощували трипільці. То що, грузини є нащадками трипільців? Таких версій немає" (але і грузини і трипільці були сусідами - до моменту утворення Чорного моря (близько 7500 років тому), коли трипільці змушені були покидати затоплені землі - прим.«Аратти»).
Хліборобство свого часу стало ноу-хао, що назавжди змінило історію всього "Старого Світу". Тому можна сказати, що таким чином трипільці, разом з іншими хліборобськими культурами Європи, визначили подальшу історію регіону.
Зараз в Україні ту пшеницю, яку вирощували трипільці, не культивують.