Ковток морської води здатний захистити від виразки і раку шлунка |
Вчені запросили групу добровольців взяти участь в експерименті, що вимагає регулярно вживати взяту на великій глибині морську воду. Дослідники розраховують, що ця рідина вб’є бактерії Helicobacter pylori, якими на різних етапах життя заражається до 40% всіх людей, повідомляє Medikforum.ru.
Саме Helicobacter pylori є головною причиною розвитку виразки шлунка. У багатьох людей ця бактерія поводиться безпечно, але приблизно в 15% випадків вона викликає виразки, руйнуючи оболонку шлунка і дозволяючи шлунковому соку роз’їдати тканини, що відкрилися.
Пошкодження оболонки шлунка також призводить до утворення регулярних нападів нетравлення. У довгостроковій перспективі це збільшує небезпеку розвитку раку шлунка - одного з найбільш смертоносних різновидів пухлин.
Як правило, жертвам болів у шлунку, що є носіями Helicobacter pylori, прописують антибіотики і ліки для зниження виробництва шлункової кислоти - інгібітори протонної помпи. Але останнім часом стали з’являтися різновиди бактерій, що володіють стійкістю проти ліків. Крім того, обидва типи медикаментів викликають серйозні побічні ефекти, включаючи головні болі, діарею, запаморочення і нудоту.
Наука припускає, що морська вода може стати альтернативною ліків. Дослідження на тваринах, проведене в японському Kochi Medical School, показало, що взята з глибини морська вода після видалення з неї солі скоротила кількість бактерій. До цих пір незрозуміло, чому токсичною для бактерій виявляється саме «глибока вода». Можливо, це пов’язано з високим вмістом в ній кальцію, калію і магнію.
У плині нового дослідження на Тайвані половина з 60 пацієнтів будуть пити по 200 мл морської води 4 рази на день, а друга половина - звичайну воду. Через 2 тижні вчені порівняють результати. Якщо вони виявляться переконливими, то очищена від солі морська вода зможе стати поширеним засобом профілактики проблем з шлунком.
До речі, всім відомий простий засіб боротьби із печією і розладами шлунку - це звичайна харчова сода. Саме очищена від солі морська вода має яскраво виражені лужні властивості, - як і водний розчин звичайної соди. А в лужному середовищі бактерії Helicobacter pylori гинуть.