До кінця грудня можуть подорожчати кондитерські вироби |
Перша причина - спекулятивна, пов’язана з традиційним зростанням попиту на солодощі з наближенням свят.
«На грудень припадає пік продажів кондитерської продукції. Ось виробники і намагаються заробити, підвищуючи ціни», - пояснив представник одного з підприємств. Друга причина подорожчання - зростання цін на цукор: за минулий місяць його ціна вже піднялася на 11-15% (до 6,1-6,3 грн/кг), і до кінця листопада експерти прогнозують подальше підвищення, пишуть «Вести».
«Цього місяця я із запасом заклав у ціну продукції цукор по 7,5 грн/кг. І це при тому, що ще в жовтні ми купували його по 5,5-5,6 грн/кг», - розповів власник ще одного підприємства.
У першу чергу зростання ціни на цукор позначиться на виробництві карамелі, зефіру і мармеладу, в яких на частку цієї сировини припадає 70% витрат. Потім - на борошняне (тістечка, печива, торти), де частка цукру - лише 30% від ціни. Через тимчасове подорожчання цукру кондитери можуть тимчасово переорієнтувати свої виробництва на борошняні солодощі.
«Витрати наших виробників постійно збільшуються. Тому вони скоріше знизять обсяги виробництва і скоротять персонал, ніж почнуть працювати собі у збиток», - вважає президент асоціації «Укркондпром» Олександр Балдинюк.
Водночас виробники допускають зниження розцінок на свою продукцію, пов’язуючи їх із можливим підписанням Україною асоціації з Євросоюзом.