Аратта - На головну

1 травня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Гормон окситоцин підтримує моногамні стосунки і робить кохану привабливішою для чоловіка

Він і Вона 25750 переглядів

Опубліковано - 28.11.2013 05:04 | Всі новини | Версія для друку

Гормон окситоцин підтримує моногамні стосунки і робить кохану привабливішою для чоловіка
Гормон окситоцин підтримує моногамні стосунки і робить кохану привабливішою для чоловіка
Окситоцин - гормон, який сприяє виникненню і розвитку почуття прихильності, посилює роботу «системи заохочень» мозку чоловіка і підвищує в його очах привабливість коханої, заявляють американські вчені.

Яким чином людям вдається довго утримуватися у моногамних стосунках? Вчені з медичного центру Боннського університету (Universität Bonn) виявили біологічний механізм, який може пояснити довгостроковий потяг між закоханими.

Головний помічник у взаєминах - так званий «гормон вірності» окситоцин. Як з’ясувалося, він здатний стимулювати центр задоволення в головному мозку, збільшуючи суб’єктивне сприйняття привабливості партнера і сприяючи зміцненню моногамних стосунків.

Моногамія - не надто поширене явище серед ссавців. Люди ж здебільшого нехай і не одразу, але утворюють пари на все життя. Упродовж тривалого часу наука намагалася виявити таємничі сили, які змушують закохані пари бути вірними одне одному.

"Біологічні механізми, що лежать в основі тривалих стосунків між людьми, незрозумілі. Окситоцин пов’язаний з формуванням партнерських зв’язків у різних видів завдяки взаємодії із "системою заохочення" (відділом мозку, який виробляє сигнали задоволення). Але досі ми мало знали про те, які нейробіологічні фактори відповідають за вірність, особливо у людини", - зазначає в прес-релізі доктор Рене Гурлеманн (René Hurlemann), старший лікар кафедри психіатрії та психотерапії медичного центру Боннського університету.

Команда вчених, що працюють під керівництвом професора Гурлеманна, за сприяння дослідників з Рурського університету в Бохумі (Ruhr-Universität Bochum) і університету Ченду (University of Chengdu) (Китай) досліджували вплив "приворотного гормону" докладніше.

Вчені довели, що окситоцин змушує чоловіків триматися на відстані від привабливих жінок: гормон "вмикає" почуття прихильності до партнерки.

В експерименті взяли участь 40 гетеросексуальних неодружених чоловіків, що знаходяться в моногамних стосунках упродовж декількох років. Вчені показували їм фотографії їхніх партнерок, а також фотографії інших жінок - для порівняння. Спочатку піддослідним ввели дозу окситоцину у формі назального спрею, а пізніше - плацебо. Крім цього, вчені вивчали активність мозку чоловіків за допомогою функціональної магнітно-резонансної томографії .
Коли чоловік бачить фотографію коханої дівчини, окситоцин в його мозку впливає на систему, що відповідає за винагороду
Коли чоловік бачить фотографію коханої дівчини, окситоцин в його мозку впливає на систему, що відповідає за винагороду
Коли люди отримували дозу окситоцину, система, що відповідає за винагороду в головному мозку, була вкрай активна. Чоловіки сприймали своїх жінок найпривабливішими", - говорить провідний автор наукової статті психолог Дірк Шив (Dirk Scheele).

В іншій серії експериментів дослідники постаралися зрозуміти, чи підвищує окситоцин активність системи винагороди тільки від споглядання зображення романтичного партнера або ж подібний ефект станеться з фотографіями просто знайомих жінок і колег по роботі.

"Активація системи винагороди за допомогою окситоцину виявилася надто вибірковою - вона відбувалася тільки під час споглядання світлин коханих жінок, - продовжує Шив. - Ми не виявили, щоб подібний ефект спрацьовував з фотографіями давніх знайомих".

На підставі цих результатів напрошується висновок, що простого знайомства недостатньо, щоб стимулювати ефект "зв’язування" - подібне можливо лише із закоханими парами.

"У плині взаємин цей гормон діє подібно наркотику, - вважає професор Гурлеманн. - І в коханні, і в наркотичній залежності людина отримує задоволення від стимуляції "системи винагороди" в головному мозку. Цим можна пояснити, чому люди впадають в депресію після розставання зі своїм партнером: без окситоцину система винагороди перестає стимулюватися і настає синдром відміни".

Проте, терапія з використанням гормону вірності може тільки погіршити справу: введення окситоцину збільшить страждання, тому що посилиться туга за коханою людиною. Детальніше про дослідження і його результати розповідає стаття, що вийшла в журналі PNAS.

Вчені відзначають, що, на перший погляд, моногамія - безглузда примха еволюції. З точки зору класичної біології, самець буде мати перевагу, поширюючи свої гени наскільки це можливо через безліч різних партнерок. Але досить важливий ще один аспект.

"Окситоцин не тільки зміцнює романтичний зв’язок; він збільшує шанси на виживання потомства і підвищує стійкість особин, що забезпечують харчування, - говорить професор Гурлеманн. - І гени людини, в свою чергу, передаються далі його дітям ".
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Він і Вона»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ми розпалюємо вогонь творящий. Якщо він гріє – хай. Втручатися не можемо, бо будь-яке насилля, навіть во ім’я істини, неминуче породить дисгармонію”
Олесь Бердник

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.