Аратта - На головну

27 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


США вказують на задіяння білоруських спецслужб у «зухвалому» перехопленні авіалайнера й арешті журналіста у Мінську

Світ навколо нас 1395 переглядів

Опубліковано - 24.05.2021 16:39 | Всі новини | Версія для друку

США вказують на задіяння білоруських спецслужб у «зухвалому» перехопленні авіалайнера й арешті журналіста у Мінську
США вказують на задіяння білоруських спецслужб у «зухвалому» перехопленні авіалайнера й арешті журналіста у Мінську
Державний секретар США Ентоні Блінкен долучився до європейських лідерів і НАТО з осудом білоруської влади, яка у неділю 23 травня спонукала до вимушеної посадки у Мінську пасажирського літака, щоб схопити білоруського журналіста.

Білорусь підняла у повітря бойовий винищувач для супроводу авіалайнера через твердження білоруської авіадиспетчерської служби про можливу присутність вибухового пристрою в літаку, що летів з Афін до Вільнюса.

Літак авіакомпанії Ryanair після перевірок у Білорусі з шестигодинним запізненням прибув до Литви без пасажира Романа Протасевича.

«Ми гостро засуджуємо зухвалий і шокуючий вчинок режиму Лукашенка - зміну маршруту комерційного авіарейсу та арешт журналіста. Ми вимагаємо міжнародного розслідування і координуємо подальші кроки з партнерами. Сполучені Штати стоять на боці білоруського народу», - сказано у повідомленні в Twitter від імені держсекретаря.

США вимагають негайно звільнити заарештованого журналіста Романа Протасевича.

26-річний Роман Протасевич, один з провідних активістів руху проти влади Олександра Лукашенка, який жив у вигнанні.

Він відомий як колишній редактор новинного каналу Nexta, що поширював через інтернет відеорепортажі масових протестів у Білорусі.

Окремо у заяві Державного департаменту вказано, що дії білоруської влади «загрожували життю понад 120 пасажирів, включно з громадянами США».

«Перші повідомлення припускають причетність білоруських служб безпеки і використання білоруського військового літака для супроводу авіалайнера та викликають глибоку стурбованість і потребують повного розслідування», - йдеться у заяві.

Державний департамент каже, що з огляду на ознаки, що вимушене приземлення відбулося під сфальсифікованим приводом, США «підтримують якомога швидше скликати засідання ради Міжнародної організації цивільної авіації для розгляду тих подій».

Авіалайнер Ryanair мав приземлитися у Вільнюсі в Литві, але ще пролітав у білоруському авіапросторі, коли Білорусь підняла у повітря бойовий винищувач, що супроводжував пасажирський літак на посадку в Мінську.

Свідки у літаку переповіли, що Роман Протасевич говорив пасажирам, що йому в Білорусі загрожуватиме страта.

66-річний Олександр Лукашенко, який керує Білоруссю з 1994 року, веде жорстоку кампанію переслідувань опонентів, які звинувачують його у фальсифікації минулих президентських виборів.

Білоруська влада висунула Протасевичу звинувачення в організації масових протестів у Білорусі.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Світ навколо нас»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Все, що йде поза рами нації, це або фарисейство людей, що ітернаціональними ідеалами хотіли би прикрити свої змагання до панування одної нації над другою, або хворобливий сентименталізм фантастів, що раді би широкими “вселюдськими” фразами прикрити своє духове відчуження від рідної нації...”
Іван Франко

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.