Відпочивати або лікуватись - це залежить від вас |
Спалахи гострих кишкових захворювань в основному виникають через недотримання умов приготування і зберігання харчових продуктів і готових страв, порушення особистої гігієни працівниками харчоблоків і людьми, які готують їжу.
Для запобігання захворюванням небезпечними кишковими інфекціями в літній період, Міністерство охорони здоров'я рекомендує дотримуватися елементарних правил:
1. НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук приватних осіб;
2. НЕ допускати споживання продуктів та напоїв із закінченим терміном зберігання;
3. НЕ вживати харчових продуктів та напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості;
4. НЕ вживати в їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
5. НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (рік, озер, підземних джерел, поверхневі води тощо). Для пиття і приготування їжі використовувати воду питну бутильовану або з централізованих джерел водопостачання;
6. При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для пиття та приготування їжі мати з собою запас питної води; для миття посуду і рук використовувати тільки профільтровану і проварену воду;
7. При купівлі харчових продуктів та напоїв необхідно обов'язково звертати увагу на терміни та умови зберігання продуктів харчування. Зберігати продукти харчування тільки відповідно до зазначених на упаковці способу та терміну;
8. При купівлі будь-якого харчового продукту у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку реалізованої продукції;
9. Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою; для споживання дітьми - обдати окропом;
10. У подорож не брати продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські та ін. вироби, що потребують охолодження при зберіганні);
11. На відпочинку без організованого харчування не готувати багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м'ясні салати тощо), а також продукти про запас. Приготовлені страви бажано споживати відразу, а у випадку їх повторного споживання піддавати повторній термічній обробці. Зберігання страв без холоду не повинно перевищувати 2 годин;
12. При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) уникати контакту продуктів з ґрунтом та піском;
13. Перед приготуванням та вживанням їжі обов'язково мити руки з милом;
14. Обов'язково мити руки після відвідування туалету;
15. При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити їх з правилами харчування та дотримання особистої гігієни. Необхідно ретельно слідкувати, щоб дитина не споживала незнайомі ягоди та продукти невизначеного походження;
16. Для купання та відпочинку користуватися лише офіційно відкритими пляжами;
17. У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Не займатись самолікуванням! При груповому відпочинку хворого бажано тимчасово (до прибуття лікаря) ізолювати від колективу. При тяжкому стані хворого негайно викликати швидку допомогу.