Чай і кава зменшують ризик захворіти на рак |
Американські вчені з Медичної школи Гарвардського університету, вивчивши дані 13 досліджень, прийшли до висновку, що люди, які п'ють багато кави й чаю, рідше хворіють раком нирки.
У результаті дослідження вчені встановили, що в тих людей, які щодня випивали в середньому по три й більше чашок кави міскістю 240 мілілітрів, шанси занедужати раком нирки зменшувалися на 16% порівняно з тими, хто пив каву раз на день або рідше.
Також фахівці з'ясували: щоденна чашка чаю знижує на 15 % ризик розвитку онкологічного захворювання, тоді, як молоко, прохолодні напої й соки не справляли на частоту захворювань ніякого впливу.
Прикметно, сприятливий вплив чаю й кави залишався без змін й з урахуванням таких чинників ризику рака нирки як паління, ожиріння й підвищений кров'яний тиск.
Американські вчені вважають, що антиракові властивості чаю й кави можуть бути пов'язані зі здатністю цих напоїв підвищувати чутливість тканин організму до інсуліну. Адже підвищені рівні цього гормону в організмі вважаються одним із чинників ризику багатьох різновидів ракових захворювань.