Сосиски і шинка сприяють раку шлунку |
Вчені з Каролінського інституту в Стокгольмі проаналізували 15 досліджень, присвячених цій темі. В цілому, в них брали участь 4704 чоловік.
З’ясувалося, що при збільшенні споживання продуктів з переробленого м’яса на 30 грам у добу ризик розвитку раку шлунку збільшується на 15-38%.
"Наші результати дуже чітко показують взаємозв’язок між підвищеним споживанням продуктів з переробленого м’яса і раком шлунку", - повідомила керівник дослідження Сюзана Ларсон.
На думку вчених, підвищений ризик раку може бути пов’язаний з додаванням у ці продукти нітратів або впливом токсичних речовин, які утворяться при копченні м’яса.
Рак шлунку зустрічається досить часто. За статистикою, він займає 4-те місце за поширенням серед онкологічних захворювань і 2-е місце у світі серед причин смертей від онкологічних захворювань.