Уманські пивовари навчилися виробляти справжнє німецьке пиво |
Як розповідає голова правління ВАТ "Уманьпиво" Анатолій Кисіль, для випуску нового пива завод витратив 1,5 млн євро на нове німецьке обладнання, його монтаж і будівельні роботи.
– Наше підприємство купило рецептуру німецького пива і уклало договір з німецькою фірмою. Її головний технолог Сандра Торманн з броварської династії Торманн за контрактом півроку проводила навчання персоналу щодо технології виготовлення пива, – розповідає технічний директор ВАТ "Уманьпиво" Ігор Кисіль. – Пиво "Waissburg" двох видів, світле і лагерного типу, випускається у літрових ПЕТ-пляшках і постачається у Черкаську, Вінницьку, Хмельницьку, Одеську, Кіровоградську, Київську та Житомирську області.
– Зараз на "плечах" підприємства – банківський і товарний кредити. Криза, безперечно, стримує можливості пивзаводу, але принаймні ми не зменшуємо обсягів виробництва продукції, – каже Анатолій Іванович. – Поки що ми не маємо змоги випускати це пиво у скляних пляшках, адже на виробництво фірмової скляної пляшки підприємству потрібно витратити близько мільйона гривень. Сподіваємось, невдовзі нам це вдасться зробити.
* * *
Уманський пивзавод заснований у 1878 році. У 1910 році підприємство виготовляло пиво баварських і чеських сортів. У період Великої Вітчизняної війни були зруйновані всі цехи й виробничо-підсобні приміщення заводу, повністю знищене устаткування. Після звільнення Умані від німецько-фашистських загарбників з березня 1944 р. почалося нове відродження підприємства. З 1950 р. завод почав поступово збільшувати потужності виробництва пива. Наразі підприємство випускає пиво марок "Дніпровське золотисте", "Жигулівське" тощо. Із лютого 2009 року завод випускає "Waissburg" – пиво за німецькими рецептами.