Аратта - На головну

28 квітня 2024, неділя

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Заліщики (Тернопільська область), після нападу Німеччини на Польщу в 1939 році, деякий час перебував польський уряд. А вже після вступу у війну Радянського Союзу, цей уряд через Румунію евакуюється в Англію, й до 1945 року вважався легітимним урядом Польщі...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Cкладено список 15 найвпливовіших сайтів світу

Технології 9968 переглядів

Опубліковано - 16.08.2006 22:45 | Всі новини | Версія для друку

Cкладено список 15 найвпливовіших сайтів світу
Cкладено список 15 найвпливовіших сайтів світу
Популярна британська газета The Observer склала список з 15 найвпливовіших на сьогоднішній момент веб-сайтів.

Цього року інтернету виповнилося 16 років, і за такий короткий час він зробив революцію в нашому способі життя: ми займаємося шопінгом по інтернету, замовляємо квитки на літаки, ведемо блоги і слухаємо музику...

1. eBay.com - сайт придбань і аукціонів, 168 млн користувачів.

Засновник: Пьєр Омідьяр, 1995, США.

На eBay не можна купити феєрверки, машинки для франкування (нанесення знаку поштової оплати) кореспонденції, тварин і відмички. Майже все інше можна: бакенбарди, будинки, використану нижню білизну і порожні упакування від цукерок.

2. wikipedia.com - онлайнова енциклопедія, 912 тисяч відвідувачів на день.

Засновник: Джиммі Уейлс, 2001, США.

Це безкоштовна онлайнова енциклопедія, що відрізняється від її попередниць однією фундаментальною рисою: кожен може її прочитати і відредагувати. Якщо вам є що додати - починаючи від педантичного уточнення і закінчуючи повним складанням статті на будь-яку тему - Wikipedia надасть вам таку можливість. Тут можна знайти все: як краще робити скло і як використовуються серветки під час космічних досліджень.

3. napster.com - сайт обміну файлами, 500 тисяч платних передплатників.

Засновник: Шон Феннінг, 1999, США.

Шон Феннінг створив Napster у 1999 році як безкоштовний сайт для обміну музичними файлами між студентами. Зрозуміло, це було незаконно, і його невдовзі атакувати представники музичного мейнстріму, які запекло боряться за прибутки. Тепер цей платний сайт функціонує законно.

4. youtube.com - сайт обміну відеофайлами, 100 млн кліпів на день.

Засновники: Чед Херлі, Стів Чен і Джод Карім, 2005, США.

Колишні співробітники PayPal відкрили свій сайт у лютому 2005 року. З місця для обміну аматорськими відео він швидко став сайтом, де викладаються давно забуті телепередачі, уривки з фільмів і древні відеокліпи.

5. blogger.com - система розміщення блогів (інтернет-щоденників), 18,5 млн персональних користувачів.

Засновник: Еван Уїльямс, 1999, США.

Мистецтво "блогінгу" - ведення в інтернеті щоденників, іронізування, фантазування з приводу власного життя - розвинулось серед технічного співтовариства ще в 1990-х, але тоді для цього було потрібно завести і підтримувати власний сайт. "Чайникам" це не грозило. Уїльямс створив інструмент, що полегшує ведення інтернет-щоденників.

6. friendsreunited.com - сайт пошуку колишніх однокласників, 15 млн користувачів.

Засновники: Стів і Джулі Пенкхерст, 1999, Великобританія.

Під час своєї вагітності Джулі Пенкхерст була одержима ідеєю з’ясувати, чим займалися її друзі дитинства після того, як закінчили школу. Її чоловік Стів, програміст, разом зі своїм діловим партнером обмірковували оригінальну ідею для нового веб-сайту, і Джулі запропонувала їм створити сайт для вирішення її поточної проблеми з пошуком старих друзів. Їй довелося їх певний час вмовляти. "Зрештою, - згадує Стів, - я зробив сайт Friends Reunited, просто щоб вона заспокоїлася".

7. drudgereport.com - інформаційний сайт, 8-10 млн переглядів сторінок на день.

Засновник: Метт Драдж, 1994, США.

Почавши свою роботу як поштове розсилання пліток у 1994 році, цей сайт став найбільш передовим джерелом інформації в американській політиці. Користувачі інтернету в пошуках цікавих новин, у першу чергу, звертаються сюди.

8. myspace.com - сайт соціальних контактів, 100 млн користувачів.

Засновники: Том Андерсон, Кріс Девольф, 2003, США.

Цей сайт, що поєднує риси інших інтернет-співтовариств, таких як Friendster, Tribe.net і LiveJournal, що містить також рекламні оголошення і можливість складання розкладу заходів, займає четверте місце у світі за відвідуваністю.

9. amazon.com - інтернет-магазин, що спеціалізується переважно на продажі книг, CD і DVD, більше 35 млн клієнтів у 250 країнах.

Засновник: Джефф Безос, 1994, США.

Починалося все непросто - перший офіс фірми був в пригороді Сіетла, столи були зроблені зі старих дверей. Але незабаром цей сайт став одним з перших прикладів чуда інтернет-світу, і в 1999 році журнал Time назвав Безоса людиною року. Своєю першістю Amazon зобов’язаний низьким цінам і надійній репутації.

10. slashdot.org - сайт і інтернет-форум, присвячений новинам технологій, 5,5 млн відвідувачів на місяць.

Засновник: Роб Малда, 1997, США.

Велику частину змісту сайту пишуть користувачі. Повідомлення містить у собі короткий синопсис, посилання на оригінальний текст і довге обговорення, що може доходити до 10 тисяч коментарів на день. Slashdot був піонером користувальницького контента і вплинув на багатьох сайтів, у тому числі на Google News, Guardian Unlimited і Wikipedia.

11. salon.com - інтернет-журнал і медіа-компанія, від 2,5 до 3,5 млн персональних відвідувачів на місяць.

Засновник: Девід Талбот, 1995, США.

Salon з'явився в результаті страйку. Коли в 1994 році на декілька тижнів закрився San Francisco Examiner, декілька журналістів навчилися писати в HTML і спробували себе в новій технології. Досвід їм сподобався, і художній директор Examiner Девід Талбот у результаті кинув роботу і відкрив власну інтернет-газету. Не зважаючи на величезний успіх у аудиторії, Salon постійно зазнавав фінансові труднощі. Кілька разів він трохи не закрився. Одного разу Талботу довелося звільнити дружину, яка вела у нього жіночу сторінку. Його врятувала система підписки і рекламні прибутки. Тепер конкурентами Salon виступають солідні видання, такі як New York Times. Показавши їм, як треба працювати, Талбот тепер прагне відстояти свої позиції в боротьбі з ними.

12. craigslist.org - централізована мережа урбаністичних інтернет-співтовариств з безкоштовними оголошеннями і форумами, 4 млрд переглядів на місяць.

Засновник: Крейг Ньюмарк, 1995, США.

Craigslist - один з оманливо простих веб-сайтів в усесвітній павутині. При цьому він і один з наймогутніших. За великим рахунком, - це просто безкоштовна дошка оголошень, проте його неймовірна популярність забезпечила йому могутність. Хочете зняти житло? Купити машину? Знайти роботу? Зустрітися з кимось, щоб провести ніч? Craigslist на все знайде відповідь. Безкоштовно.

13. google.com - пошукова система і медіа-корпорація, мільярд запитів в день.

Засновники: Ларрі Пейдж і Сергій Брін, 1998, США.

Назва цього сайту занесена в Оксфордський словник англійської мови. Він управляє найбільшою пошуковою системою в світі. Це найшвидша зростаюча компанія за всю історію, і статки кожного з її засновників дорівнюють 13 млрд. доларів.

Метод пошуку, розроблений Ларрі Пейджем і Сергієм Бріном, визначив успіх Goggle. Замість того щоб сортувати результати по частоті згадки заданого в пошуковому рядку слова на сторінці, система ранжирує результати за частотою цитувань цих сайтів іншими сайтами.

З цієї простої основи розвинулася гігантська імперія, що включає електронну пошту (Gmail), новини (Google News), порівняння цін (Froogle), картографію (Google Maps), літературу (Google Book Search), безкоштовну телефонію (Google Talk) і, найцікавіше, - Google Earth – приголомшливо докладний віртуальний глобус.

14. yahoo.com - інтернет-портал і медіа-корпорація, 400 млн користувачів.

Засновники: Девід Файло, Джері Янг, 1994, США.

Yahoo! – найбільш відвідуваний сайт інтернету, але останніми роками його початків затьмарувати Google. Обидві компанії з самого початку були засновані випускниками університету Стенфордського. Дуже швидко портал Янга і Файло, яким вони зайнялися як хобі, став найпопулярнішим пошукачем. У перші дні свого успіху Yahoo! (абревіатура від "Yet Another Hierarchical Officious Oracle" – "Ще один ієрархічний послужливий Oracle") почав надавати послуги електронної пошти, обміну текстовими повідомленнями, розміщення новин, ігри, інтернет-шопінг і ін.

15. easyjet.com - бюджетна авіакомпанія, 30 млн пасажирів за минулий рік.

Засновники: Стеліос Хаджі-іоанну, 1995, Великобританія.

EasyJet – перша дешева британська авіакомпанія і перша, така, що почала приймати замовлення на бронювання квитків по інтернету. Так Стеліос став міфом інтернету, потрапивши в ту категорію знаменитостей, коли прізвища зайві. Наступною компанією, заснованою їм після easyJet, була easyInternetcafe.

Повний текст на сайті Inopressa.ru
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Технології»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Особа, що не володіє мовою народу, на землі якого проживає, - гість або окупант, або раб цього окупанта”
Карл Маркс

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.