Аратта - На головну

6 липня 2025, неділя

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в місті Батурин (Чернігівська область) 5 листопада 1702 року у генерального писаря Пилипа Орлика народився син Григор. Згодом вони будуть змушені покинути Україну. Пилип Орлик буде гетьманувати понад тридцять років, але більша частина його гетьманства пройде в еміграції. Григор Орлик стане визначним державним і військовим діячем Франції, генералом і довіреною особою короля Людовіка XV, отримає графський титул і велику кількість європейських нагород. В 1747 році Г.Орлик одружиться на Луїзі-Олені де Брюн де Дентельвіль і стане володарем значних земель у Франції. Під Парижем він буде мати замок. В середині ХХ ст. на землях, що колись належали Григору Орлику буде побудований міжнародний аеропорт “Орлі”...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Пахощі шампанського приховані в бульбашках

У світі науки 6655 переглядів

Опубліковано - 29.09.2009 13:54 | Всі новини | Версія для друку

Пахощі шампанського приховані в бульбашках
Пахощі шампанського приховані в бульбашках
Дослідники з Франції і Німеччини встановили, що шампанське й інші ігристі вина зобов’язане своїм ароматом переважно бульбашкам.

Стаття науковців опублікована в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences, а її короткий виклад приводиться в прес-релізі на сайті Королівського хімічного товариства.

В рамках дослідження вчені поміщали скло над келихом шампанського для збору бризок, що утворюються при руйнуванні бульбашок. Бризки змивалися метанолом, а отримана суміш піддавалася спектроскопічному аналізу. Аналогічним чином дослідники аналізували зразки вина, узяті безпосередньо "в товщі" напою.

В результаті вченим вдалося виявити, що бризки містять майже в 30 разів більше ароматичних речовин, чим їх міститься "в товщі" вина. Науковці підкреслюють, що аналіз вина хімічними методами є надто непростим завданням - до складу цього напою входять сотні складних органічних речовин.

Дослідники відзначають, що довгі красиві келихи для шампанського є не просто деталлю етикету, а науково вірним способом вживати ігристі вина. У деяких келихах, наприклад, на дні навіть спеціально розміщується фрагмент грубого скла, що сприяє формуванню бульбашок, які, лопаючись, наповнюють келих ароматом. Таким чином, під час вживання аромат напою відчувається виразніше, повідомляє Lenta.ru.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Шануй, Україно, святині свої! Бо вони ж – всесвітньої, загальнолюдської ваги; земна цивілізація виросла з них.”
Юрій Шилов

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2025.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.