Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


В Івано-Франківську відбулося народне віче з нагоди річниці створення УПА

Слава козацька Регіон: Івано-Франківська область 25766 переглядів

Опубліковано - 15.10.2009 00:50 | Всі новини | Версія для друку

На 19 році незалежності Україна так і не визнала на державному рівні повстанців-патріотів...
На 19 році незалежності Україна так і не визнала на державному рівні повстанців-патріотів...
В Івано-Франківську відбулося народне віче з нагоди 67-ї річниці утворення Української Повстанської Армії.

Захід пройшов на Вічевому майдані за участю ветеранів УПА, керівників області та міста Івано-Франківська, народних депутатів, молоді, активістів правих громадських організацій.

Заступник голови облдержадміністрації Василь Гладій наголосив, що Українська Повстанська Армія "була армією без держави" і протягом 14 років боролася за незалежність України проти двох загарбників. Він закликав присутніх до єдності демократичних сил перед черговим вибором українців.

Голова Всеукраїнського братства ОУН-УПА Михайло Зеленчук висловив жаль, що Українська держава досі не визнала УПА. "Прикро говорити, що на 19 році незалежності Україна нас не визнала, - сказав ветеран УПА. - Україна для нас стала мачухою. А наші побратими гинули зі словами: Слава Україні!".

Він також висловив думку, що усі демократичні сили мають об’єднатися навколо Віктора Ющенка на майбутніх президентських виборах.

Голова Братства ОУН-УПА Карпатського краю Фотій Володимирський наголосив, що УПА усвідомлювала, що не зможе "здолати ворога", але вони "прагнули показати цілому світові, що є така нація, як українці, яка не має своєї держави". За його словами, 16,5 тисяч прикарпатців загинули у лавах Повстанської Армії.

Також сьогодні відбувся в обласному центрі парад учнівської і студентської молоді, присвячений 67-й річниці утворення УПА, загальноміське свято закладів освіти патріотичної пісні "Ой, у лузі червона калина!", Екуменічний молебень з нагоди відзначення свята Покрови Пресвятої Богородиці та 67-ї річниці УПА. А ввечері в обласній філармонії пройде урочиста академія.

А в Івано-Франківському краєзнавчому музеї відкрито виставку Українська повстанська армія: історія нескорених. В експозиції виставки: матеріали спільного проекту Служби безпеки України та Центру досліджень визвольного руху - за сприяння Інституту національної пам`яті. Зокрема, демонструються кольорові банери (з поміщеними понад півтисячею фотографій), документи з радянських та німецьких архівних джерел, документи Організації українських націоналістів та УПА. Окрім того, тут є цікаві експонати з фондів краєзнавчого музею, зокрема - грошові документи (бофони), фотодокументальний матеріал, тогочасна зброя, форма вояка УПА тощо.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Слава козацька»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ніколи не виживе той народ, який сприймає трактування своєї історії очима сусіда”
Фрідріх Ніцше

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.