Громадяни! Пийте пиво в міру, зміцнюйте кістки! |
Дослідники заявляють, що в світлому пиві уміщується багато кремнію, який захищає від розвитку остеопорозу (системного захворювання скелета, яке характеризується зменшенням маси кістки в одиниці об’єму та порушенням мікроархітектури кісткової тканини, що призводить до підвищення крихкості кісток та високого ризику їх переломів). Причому, найбільшим вмістом кремнію відрізняється пиво, при приготуванні якого використовувався ячмінь, повідомляє Compulenta.ru.
Кремній в пиві присутній у розчинній формі ортокремнієвої кислоти, яка легко засвоюється організмом. У темних сортах напою його значно менше, оскільки кремній руйнується під час сушіння солоду при високих температурах.
Біологічна роль кремнію у формуванні і здоров'ї кісткової тканини вченим до кінця не зрозуміла, але вважається, що ця речовина допомагає організму виробляти колаген, - один з головних компонентів кісток.
Тим часом остеопороз став чи не епідемією XXI століття. В одній лише Великобританії щорічно реєструється понад 200 тисяч переломів, спровокованих цим захворюванням. Лікування хворих остеопорозом обходиться британському охорони здоров'я у 1 мільярд фунтів стерлінгів на рік. Сьогодні на остеопороз страждають близько трьох мільйонів британців.
Нагадаємо також, що раніше співробітники Університету Естремадури (Іспанія) виявили, що у жінок, які п'ють пиво регулярно, щільність кісток вище, ніж у жінок, що не вживають пиво. Зміцнювальну дію на кісткові тканини, ймовірно, надають рослинні гормони фітоестрогени, що містяться в пиві. Однак учені застерігають: вживання більше двох келихів напою в день може нашкодити не тільки кісткам, але і всьому організму в цілому.