Фруктові соки, які розливають в пластикові пляшки, можуть зпровокувати рак
Охорона здоров`я 9340 переглядів
Опубліковано - 2.03.2010 16:09 | Всі новини | Версія для друку
|
Пластикові пляшки перетворюють корисний сік в отруту |
Науковці з Університету Копенгагена (Данія) стверджують, що фруктові соки можуть містити хімікати, що провокують рак.У напоях багатьох розкручених брендів, особливо популярних серед дітей, дослідники виявили високий вміст стибію, який у великих дозах може мати летальний ефект, повідомляє
Сompulenta.ru.
Так, в пляшках фруктового соку і сквоша (сік цитрусових з газованою водою) стибію в два з половиною рази більше, ніж у водопровідній воді. У деяких соках концентрація цієї хімічної речовини вища аж у сімнадцять разів. Було досліджено напої, які випускаються в Данії, Шотландії і Греції; до їх числа увійшли чорносмородинові, полуничні, малинові і вишневі соки.
Дослідники вважають, що стибій виділяється в напої з пластикових пляшок (PET-пляшок), в які вони розлиті.
|
Найкраща тара - як для соків, так і для води - скляна |
Це припущення також підтверджується результатами попереднього дослідження, в ході якого фахівці виявили сліди стибію в мінеральній воді, яку було розлито в пластикові пляшки. Прискорювати вимивання стибію з пластику може лимонна кислота, що міститься в соках.
Стибій провокує розвиток раку, а також викликає проблеми з серцем і легенями. Крім того, стибій накопичується в щитовидній залозі, пригноблює її функцію і викликає ендемічний зоб. Смертельна доза для дорослої людини - 100 міліграм, для дітей - 49 міліграм.
Стибій (Sb), інші назви
антимон, сурма - хімічний елемент із атомним номером 51, сріблясто-білий крихкий напівметал, який застосовують у металургійній, ґумовій, фармацевтичній промисловості, піротехниці і т. ін.