Аратта - На головну

18 травня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Науковці: вживання до їжі генетично модифікованих продуктів може викликати безпліддя, генетичні мутації і деградацію

Охорона здоров`я 9232 перегляди

Опубліковано - 17.04.2010 22:29 | Всі новини | Версія для друку

Науковці: вживання до їжі генетично модифікованих продуктів може викликати безпліддя, генетичні мутації і деградацію
Науковці: вживання до їжі генетично модифікованих продуктів може викликати безпліддя, генетичні мутації і деградацію
Нещодавно фахівці російської Загальнонаціональної асоціації генетичної безпеки представили результати дослідження з вивчення впливу корму, що містить генномодифіковані організми, на ссавців.

Дослідження було проведено асоціацією спільно з Інститутом проблем екології та еволюції ім. О.М. Сєвєрцова РАН у 2008-2010 роках на лабораторній популяції хом'яків Кемпбелла.

У процесі дослідження тварини отримували в їжу негенномодифіковану сою, а також корми, що містять ГМ-сою, повідомляє РБК Daily.

В якості зразка з ГМО дослідники використовували соєвий шріт, що містить сою лінії 40-3-2, що входить до переліку дозволених сортів сої. Зразки були надіслані з Краснодара, куди потрапили з Прибалтики. Цей різновид сої був обраний тому, що широко використовується в Росії для відгодівлі птиці, свиней та інших сільськогосподарських тварин і дозволений в РФ в якості харчового продукту.

За словами координатора дослідження, доктора біологічних наук, заступника директора Інституту проблем екології та еволюції ім. О.М. Сєвєрцова РАН Олексія Сурова, у хом'яків, яких годували ГМ-соєю, вже в другому поколінні було виявлено відставання у розвитку та зростанні, порушення співвідношення статей у виводку зі збільшенням частки самок, зменшення числа дитинчат в посліді, аж до їх повної відсутності у другого покоління.

«Безпліддя в третьому поколінні тварин, вирощених на ГМО, говорить про те, що природа ставить хрест на цих особинах і не дозволяє їм розмножуватися. Це означає, що ГМ-їжа веде до еволюційного глухого кута, до деградації видів», - вважає президент асоціації Олександр Баранов.

Тест приніс і другий сюрприз. «Не хочемо сіяти паніку, але, вивчаючи хом'яків з третього покоління, послід яких вдалося отримати з великими труднощами, ми виявили, що у них в ротовій порожнині росте волосся. Ми поки обережно озвучуємо ці дані і сприймаємо оволосіння ротової порожнини як феномен, але такий факт має місце», - розповідають в асоціації.

За словами Олександра Баранова, вчені поки не можуть визначити механізми, які запускають руйнівну програму ГМО. «Так що нейтралізувати ефекти споживання ГМО можна тільки одним способом - відмовитися від подальшого вживання ГМ-продуктів», - резюмує він.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Охорона здоров`я»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Минуле корисне тільки в тому сенсі, що вказує нам шляхи та засоби до розвитку”
Генрі Форд

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.