Червоне вино захищає мозок від пошкоджень після ішемічного інсульту |
Захисні властивості благородного напою забезпечує ресвератол - хімічна сполука, яка присутня в шкоринці і кісточках червоного винограду. Ця речовина знижує здатність згущуватися крові і перешкоджає утворенню тромбів в судинах мозку. В результаті пошкодження мозку після ішемічного інсульту зменшуються на 40%, повідомляє Daily Telegraph.
Це спостереження підтверджує версію про те, що ресвератол підвищує рівень ферменту, що захищає нервові клітини мозку від руйнування. Попередні дослідження також показували, що ресвератрол стримує процеси старіння, сприяє одужанню після вірусної інфекції, запобігає формуванню кров'яних бляшок і протидіє раку.
Експерти провели дослідження на мишах: через дві години після прийому частиною гризунів невеликої дози ресвератола вчені переривали у них мозковий кровообіг, чим спровоковували утворення тромбів або ішемічний інсульт. У мишей, що отримували ресвератол, мозок зазнав незначних ушкоджень.
Останнім часом червоне вино отримало багато уваги - через його передбачувану користь для здоров'я. Разом зі зниженням ризику інсульту, помірне споживання вина було пов'язане також зі зниженням рівня серцево-судинних захворювань - так званий “французький парадокс”.
Незважаючи на раціон харчування з високим вмістом холестерину - вершкове масло, сир та інші насичені жири (хоча, за останніми даними медичної науки, шкідливий холестерин, який власне і викликає згущення крові та утворення тромбів, на 80% виробляє власне організм людини, і лише 20% доводиться на холестерин, який міститься в продуктах тваринництва, - прим. "Аратти"), французи мають порівняно низький рівень серцево-судинних захворювань, що дехто пов`язує це з традицією споживання червоного вина.
Однак лікарі закликають до помірного споживання червоного вина, яке в першу чергу - все ж-таки алкогольний напій, а навіть невелика кількість алкоголю підвищує ризик геморагічного інсульту (крововиливу у мозок).
Британські медики рекомендують вживати алкоголь в помірних кількостях. Це 2-3 одиниці на день для жінок і 3-4 одиниці на день для чоловіків (британська "одиниця" - це еквівалент 8-9 грамів етилового спирту).