Аратта - На головну

4 травня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Спекулятивна ланцюгова реакція. Трейдери пального доводять, що не гірше за банкірів

Добробут 26463 перегляди

Опубліковано - 23.12.2008 | Всі публікації | Версія для друку

Спекулятивна ланцюгова реакція. Трейдери пального доводять, що не гірше за банкірів
Вартість бензину на українських заправках зненацька виросла на 20-30 копійок. Учора українські АЗС продавали літр бензину А-95 у середньому по 5,05 гривні. Ще пару днів тому можна було заправитися цим паливом по 4,75.

Учасники ринку стверджують, що підвищення цін викликане різким подорожчанням долара. І нібито якщо курс не знизиться, то паливо подорожчає ще як мінімум на 10%.

В уряді ці заяви гостро розкритикували. За словами чиновників, учасники ринку нафтопродуктів зайнялися організованими спекуляціями на тлі падіння цін на нафту. Уже сьогодні Кабмін збирається звернутися в Антимонопольний комітет з вимогою почати розслідування діяльності найбільших операторів паливного ринку.

"У них (нафтотрейдерів. - ред.) зовсім совісті не залишилося", - так бурхливо на новину про підвищення цін на бензин відреагував радник прем'єра Юлії Тимошенко з енергетичних питань Сергій Пашинський. За його словами, нафта з початку року подешевшала практично в шість разів.

"Підвищення вартості бензину - результат картельної змови між найбільшими учасниками ринку", - сказав Пашинський. За його словами, про змову нафтотрейдерів уряд говорив ще влітку.

Аналітики підтримують учасників ринку і говорять, що підвищення вартості бензину відбулося дійсно через валютні стрибки. За оцінками виконавчого директора аналітичної компанії UPECO Сергія Куюна, близько 80% операцій на паливному ринку здійснюється у валюті.

"Нафта дійсно дуже сильно подешевшала, але зниження цін відбулося в доларах, - пояснює він. - Для України, де долар росте, тенденція зниження вартості бензину у зв'язку із цим поки не сильно відчувається". Однак в уряді цим запевнянням не вірять.

"Заявам про те, що оператори підвищують ціни через різкий стрибок валюти, тепер навряд чи повірять - у п'ятницю курс долара почав падати, - нагадує Пашинський. - Я впевнений, що якщо картельна змова буде доведена, компаніям не вдасться уникнути штрафів на мільйони гривень".

У свою чергу, оператори ринку заявляють, що нестабільність української валюти ще більше вплине на вартість бензину.

"Якщо ситуація не зміниться, ми прогнозуємо збільшення вартості бензину на 30 копійок за один літр", - повідомили в одній з компаній. Учасники ринку відзначають, що зниження вартості бензину можливо лише при більш низькому курсі долара.

"Все залежить від того, чи подешевшає американська валюта", - пояснюють у прес-службі компанії "Паралель".

Уряд уже давно звинувачує українських операторів паливного ринку в одержанні надприбутків. За даними оперативного звіту, підготовленого прем'єр-міністрові Юлії Тимошенко спеціальною експертно-аналітичною групою, прибуток від кожного проданого літра бензину становить від 1 до 1,5 гривні. Про надприбуток говорять і депутати, які найближчим часом готуються розглянути законопроект про підвищення акцизу для нафтотрейдерів з 60 до 110 євро.

"Уряд повинен всерйоз зайнятися ринком, оскільки більше від нафтотрейдерів у цей час заробляють тільки банки на валютній різниці, - вважає голова парламентського комітету з питань податкової та митної політики Сергій Терьохін. - Але заробіток банків навряд чи можна назвати заробітком, це шахрайство".

У самих компаніях, що торгують паливом, таку інформацію не підтверджують. "Середній річний прибуток коливається на рівні 5-10%", - запевняє один з учасників ринку.

З початку року Антимонопольний комітет розглянув близько 30 справ про порушення конкурентного законодавства на ринках нафтопродуктів. Деякі зловживання довести вдалося. Серед тих, хто проштрафився, виявилися, зокрема, ЗАТ "ЛИНИК" і ЗАТ "Укртатнафта", які за монопольні зловживання були оштрафовані на 500 тисяч і 300 тисяч гривень відповідно.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Добробут»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Почуття єдності нації неможливе без поваги до себе…”
Гарріет Бічер-Стоу

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.