Аратта - На головну

28 квітня 2024, неділя

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


«Ісламський бунт» на російській авіабазі ВПС під Перм’ю

Національне питання 39644 перегляди

Опубліковано - 16.10.2010 | Всі публікації | Версія для друку

«Ісламський бунт» на російській авіабазі ВПС під Перм’ю
В Інтернеті з’явилася сенсаційна інформація з Пермського краю РФ: на дислокованої неподалік від аеропорту «Велике Савіно» військовій авіабазі солдати, призвані з північнокавказьких регіонів, відмовилися підкорятися командуванню.

Командир військової частини полковник Дмитро Кузнєцов змушений був навіть звернутися до Духовного управління мусульман Прикам'я з проханням допомогти закликати одновірців до порядку. Місцеві журналісти з'ясували, що з 500 військовослужбовців авіабази 120 солдатів і сержантів - вихідці з республік Північного Кавказу. Сам полковник Кузнєцов прокоментував ситуацію так: «Формуючи щось на зразок бойових мікроколективів в умовах військової частини, вони поставили на потік справу вимагання та трудового примусу, що стало причиною порушення 14 кримінальних справ. І це тільки з початку 2010 року».

Радник муфтія Пермського краю з соціальної та економічної політики Халім Шарафєєв, ознайомившись з обстановкою в частині, так прокоментував ситуацію журналістам: «Ці молоді люди, на мій погляд, вийшли з під контролю командування. Бузотери, що не визнають жодної влади над собою, дозволяють собі оббирати інших солдатів, періодично побивають молодняк і так далі. І деякі свої вчинки, будь то відмова від роботи або невиконання наказів командирів, вони мотивують приналежністю до ісламу. І не замислюються, як сильно «підмочують» образ мусульманина в очах громадськості. Офіцери ж, не знаючи, що можна робити мусульманину, а що - релігія забороняє, часто йдуть на поводу у своїх підлеглих» (жахливі рудименти радянського насильницького інтернаціоналізму - намагання "здружити" в умовах казарменного порядку абсолютно різних за своєю ментальністю, культурою і віруваннями представників етносів Євразії - прим. "Аратти").

Щоб з'ясувати, що насправді відбувається у військовій частині 40383 (саме такий номер цієї авіабази) ми зв'язалися з військовою прокуратурою Пермського гарнізону. Там деталями поділитися не захотіли. Але заявили, що не вважають, ніби підлеглі полковника Кузнєцова дійсно збунтувалися. Хоча стан справ із дисципліною у авіаторів насправді аховий. Днями за нестатутні відносини засуджені два сержанти-контрактника. Інші кримінальні справи ще розслідуються. Підозрюваними у них проходять і кавказці, і солдати слов'янських національностей.

Як принциповий офіцер може навести порядок у своїй частині

За подробицями довелося звернутися до правозахисників. Голова Ради батьків військовослужбовців Пермського краю РФ Олександра Вракіна щойно повернулася з розташування авіабази.

- Олександра Михайлівна, то чи був у ваших краях солдатський бунт на релігійному грунті чи його не було?

- Який бунт, про що ви? Ця історія роздута, на мій погляд, зовсім незаслужено. Просто частину, відому в місті як авіабаза «Сокіл», очолив принциповий офіцер. Дмитро Павлович Кузнєцов не покриває казармених хуліганів, а передає їх військовим прокурорам незалежно від національності. Тому вийшло, що кримінальних справ цього року там дійсно забагато. І дійсно, серед підозрюваних багато вихідців з Північного Кавказу. Тому командир авіабази вирішив призвати в помічники нашого муфтія. 11 жовтня виступив на міжконфесійному консультативному комітеті Пермського краю і запросив до себе в якості релігійного авторитета.
- Так кавказці намагалися встановлювати в казармах свої порядки?

- Звичайно. Як і скрізь в нашій армії. У частині багато дагестанців і кабардинців. У них власні закони і звичаї. Чоловік за цим звичаєм не візьме в руки ганчірку і не митиме підлоги. Це вважається принизливим. Але оскільки прибиранням хтось все-таки повинен займатися, ганчірку намагаються всучити іншим. Найчастіше росіянам.

- А ті, виходить, не чоловіки?

- Чоловіки. Але роз'єднані й покірливі. Менталітет у нас такий. Солдати з Кавказу горою один за одного. Навіть якщо щойно зустрілися. А наші хлопці роз'єднані. От і отримують поодинці. Сприяє «дідівщині» на «Соколі» і складна соціальна обстановка там. Всього три казарми, і ті переповнені. Побудовані майже 50 років тому, до ладу ніколи не ремонтувалися. Все тече і розвалюється. У звільнення не ходить майже ніхто. І не тому, що командири не відпускають. Просто чергування і караули замучили, вільного часу у солдатів майже немає. Все це і підштовхує до рукоприкладства. І на міжнаціональному ґрунті теж. Але я вважаю - на «Соколі» ще нічого. Нещодавно довелося з'їздити в 21-й військове містечко під Єкатеринбургом. Ось там б'ють - так б'ють.

- Теж горді горяни у військовій формі?

- І вони теж.

Із досьє «СП»: У грудні 2006 року в одному з полків кулеметно-артилерійської дивізії на курильському острові Кунашир близько 150 солдатів, призваних з Північного Кавказу, намагалися захопити зброю і побили кількох офіцерів. Некерований натовп кілька годин носився по плацу з криками "Аллах Акбар!», «Смерть шакалам!», «Бий шматків!» (“шматками” на казармовому сленгу називали скасованих нині прапорщиків). Бунт вдалося придушити лише за допомогою міліції, що прибула в полк.

У 2008 році до військового містечко мотострілецького полку в селищі Кряж під Самарою увірвалися близько 20 дагестанців, деякі з яких служили в минулому в цій військовій частині. У казармі розвідроти вони, розмахуючи ножами, безкарно побили і пограбували близько двох десятків військовослужбовців.

У липні 2009 року масова бійка між солдатами-дагестанцями і їх товаришами по службі слов'янських національностей сталася в нині розформованій мотострілецькій дивізії, яка дислокувалася в Алейську Алтайського краю.

У серпні 2009 року скандал спалахнув на Балтійському флоті. Як з'ясувалося, в одній з берегових частин група матросів, призваних з Дагестану, довгий час тримала в страху новобранців інших національностей. Молодих моряків систематично били, відбирали у них речі, їжу і навіть форму. Розважаючись, дагестанці змушували виконувати національні горянські пісні і танці. А на довершення всього виклали з тіл побитих слово «Кавказ» і сфотографували його.

У серпні нинішнього року масова бійка дагестанців і росіян сталася у військовому містечку 4-ї танкової бригади Московського військового округу (колишня Кантемирівська дивізія - прим. "Аратти"). З обох сторін у ній взяли участь близько сотні чоловік. Порядок вдалося відновити лише через півгодини.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Національне питання»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Розум може підказати, чого слід уникати, і тільки серце промовляє, що слід робити”
Жозеф Жубер

 
Реклама на порталі
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.