Аратта - На головну

17 травня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


“Боюся, до автокефалії я не доживу”. Єпископа Софронія називали хохлом

Думка українця 24767 переглядів

Опубліковано - 18.09.2011 | Всі публікації | Версія для друку

Митрополит Софроній: “Нікому із наших сусідів не потрібна сильна Україна з сильною церквою”
Митрополит Софроній: “Нікому із наших сусідів не потрібна сильна Україна з сильною церквою”
Митрополита Черкаського і Канівського 72-річного Софронія з Української православної церкви Московського патріархату називають одним із найбільших прихильників автокефалії.

— Владико, чи правда, що на липневому соборі УПЦ були спроби звільнити київського митрополита Володимира за схильність до автокефалії?

— Блаженнійшого Володимира ніхто зняти не може. Його обрали пожиттєво. Навіть якщо він за прикладом католицького кардинала Гузара надумає подати заяву про відставку, її не приймуть. Єдине, що він може — призначити місцеблюстителя. Але доки живе — керуватиме.

— Кажуть, один зі спонсорів церкви Віктор Нусенкіс пригрозив повністю припинити фінансування в разі продовження руху до автокефалії. Це вдарить по церкві?

— Це його воля. Хоче допомагати — допомагатиме. Не хоче — не буде. На церкву це мало вплине. Мені не сподобалося, що цей чоловік заявляв, нібито питання автокефалії для нього — несподіванка. Я питаю: "Як це несподіванка? Ви ж дев'ять листів свого виступу надрукували. Значить, готувалися".

— Днями патріархи чотирьох найстарших церков світу і предстоятель Автокефальної церкви Кіпру заявили, що Україна не є канонічною територією Московського патріархату. Чи не означає це, що автокефалію вам можуть дарувати, попри волю Москви?

— Думка смілива. Але блаженнійший митрополит Володимир настільки авторитетний у світі православ'я, що йому не потрібна якась допомога ззовні. Він би міг своєю волею досягти автокефалії чи то одразу після незалежності, чи зараз. Ті ж патріархи нам її згори не подарують. Треба, щоб ми звернулися. 20 років тому, коли Україна тільки постала, може, і треба було так зробити. А зараз церква устабілізувалася. Не всі архієреї сприймуть автокефалію. Приймати якісь радикальні рішення — значить провокувати конфлікти аж до нового розколу. Митрополит Володимир — мудра людина, у нього світла голова. Він проводитиме мирну політику.

— Як ви ставитеся до відверто проросійських єпископів вашої церкви — одеського Агафангела, тульчинського Йонафана й уманського Антонія?

— Для них України немає й не буде. Вони відчувають себе росіянами. Вони не хочуть чути назву "українська церква". Мовляв, в Україні проживають представники багатьох народів. Дозвольте, кажу, а як же тоді русская церква? Хіба в Росії не живуть чуваші, мордвини і представники інших національностей. Але ж церква русская? У Сербії церква сербська, а в Грузії — грузинська. Що цікаво, за автокефалію в нас ніхто не агітує. Зате противників — хоч греблю гати.

Однак я хочу сказати, що в мене ворогів немає. Я люблю тих, хто любить Україну. Своєї позиції не приховую ні від кого. Слава Богу, 20 років уже стоїть незалежна Україна. Значить має бути й українська незалежна церква. Нічого злого в цьому немає і вішати ярлик націоналістів ні на кого не треба. Просто я люблю цю землю, мене годувала молоком мати-українка.

— Із ваших слів випливає, що найближчим часом автокефалії не буде?

— Коли після довгого протистояння об'єдналася Російська православна церква із Російською закордонною православною церквою, для мене це була радість. Так само має бути радісно і всім росіянам, якщо об'єднаються церкви в Україні. Але я вам скажу так: нікому із наших сусідів не потрібна сильна Україна з сильною церквою. Якби об'єдналися наша церква з Київським патріархатом, то за кількістю приходів це була б найбільша православна громада у світі. Після нас були б румуни, а лише після них — росіяни.

— Як скоро таке можливо?

— Боюся, я не доживу.

— Яку позицію займає московський патріарх Кирило?

— Він є прихильником об'єднання всіх під крилом Московського патріархату. Коли у липні зустрів мене, то спитав: "Це і є найбільший український опозиціонер?". Я сам 17 років прожив у Росії і знаю, як їм важко сприймати від'єднання України. Там, до речі, мене тільки хохлом і називали. Інколи зі старими друзями зустрічаємося. Вони мене прямо питають: "А це правда, що ти став найбільшим прихильником автокефалії?". Кажу: "А що, я від того став гірший? Чи, може, до вас ставлюся гірше? Я поважаю вашу думку, а ви поважайте мою".

— Яка найбільша перепона на шляху до автокефалії?

— Мова. Наші люди так настроєні, що можуть уявити богослужіння будь-якою мовою, тільки не українською. У житті говорити можна, а в церкві — ні. Тут кожному єпископу роботи — непочатий край. Українцям годі оглядатися назад. Я своєї пастви за національністю не відрізняю. Для мене головна національність — громадянство України.
Довідка “Аратти”

Архієпископ Черкаський і Канівський Софроній (Дмитро Савович Дмитрук) народився 15 лютого 1940 року в селі Мнишин Гощанського району Рівненської області.

По закінченні середньої школи у 1957 році працював на будівництві. З 1960 року служив у лавах Радянської Армії.

З 1962 по 1966 рік навчався в Московській духовній семінарії. Протягом 1966-1970 років навчався в Московській духовній академії, закінчив її зі ступенем кандитата богословія. З 1970 по 1972 р. залишений при МДА професорським стипендіатом, співробітник Церковно-археологічного кабінету і старший екскурсовод.

24 листопада 1968 року був висвячений у сан диякона. 12 квітня 1971 р. прийняв чернечий постриг на честь свт. Софронія, єпископа Іркутського.

7 січня 1973 року висвячений у сан ієромонаха. 1977 р. — возведений у сан ігумена.

Протягом 1974-1979 рр. викладав у МДАіС.

З жовтня 1979 р. — настоятель храму на честь Різдва Пресвятої Богородиці у селі Старий Коврай Чорнобаївського району Черкаської області. Впродовж 1980-1987 років — настоятель храму на честь Різдва Пресвятої Богородиці в Черкасах. У 1987-1989 рр. — настоятель Спасо-Преображенського храму в місті Городищі Черкаської області. З 1989 до 1992 року — настоятель Свято-Борисо-Глібського храму в місті Бориспіль Київської області (храм був побудований за його власним проектом), благочинний Бориспільського округу.

1992 року возведений у сан архімандрита.

9 серпня 1992 року відбулася хіротонія архімандрита Софронія в єпископа Черкаського і Канівського.

23 листопада 2000 року возведений у сан архієпископа. З 1 жовтня по 30 грудня 2001 р. тимчасово керував Полтавською і Кременчуцькою єпархією.

Під час президентської кампанії 2010 року, митрополит Черкаський і Канівський Софроній заявив, що його участь у рекламному ролику кандидата у Президенти Віктора Януковича, де він начебто його благословляє - сфальсифікована.

Оскільки образ митрополита Софронія було використано в агітаційному ролику без його згоди, владика планував звернутися з цього приводу до суду:

«Мені завдано моральних збитків і неабияких. Яке хтось має право без мого дозволу й навіть відома робити агітаційний матеріал і показувати його на всю Україну? – обурюється владика. – Я проти цього. По-перше, я особисто не збираюся голосувати за Віктора Януковича. В мене є своя позиція, своє бачення, на які я маю право як громадянин України. Тож вимагаю зняти цей ролик з ефіру».

Митрополита Черкаського і Канівського 72-річного Софронія називають одним із найбільших прихильників автокефалії.

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Думка українця»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

...Всяк мусить пізнати свій народ і в народі себе. Чи ти рус?... Будь ним... Чи ти лях?... Ляхом будь. Чи ти німець? Німечествуй. Француз? Французуй. Татарин? Татарствуй. Все добре на своєму місці в своєму образі, і все красно, що чисто, природно, що не є підробкою, не перемішано з чужим по роду...”
Григорій Сковорода

 
Реклама на порталі
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.