Аратта - На головну

26 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Грузинська опозиція зробила те, що не змогла зробити російська армія

Цивілізаційні процеси 52709 переглядів

Опубліковано - 10.10.2012 | Всі публікації | Версія для друку

Бідзіна (Борис) Іванішвілі - грузинський «Льоня Космос»
Бідзіна (Борис) Іванішвілі - грузинський «Льоня Космос»
Російським військовим, що затіяли перед парламентськими виборами в Грузії навчання, що за масштабом перевершують ті, що були перед російсько-грузинською війною, не знадобиться приходити на допомогу грузинської опозиції; а грузинській опозиції не доведеться просити захисника свободи Путіна про допомогу проти кривавого тирана Саакашвілі.

Грузинський народ сам віддав перемогу опозиції і зробив те, що не встиг зробити Путін.

Грузія знову дала Росії урок і відповіла, цілком вичерпно, на питання: чи сумісні в бідній країні демократія і загальне виборче право з радикальними реформами економіки і держави?

Дев’ять років тому назад, в 2003 році, в Тбілісі не було світла, тепла і світлофорів. Дев’ять років тому в Тбілісі не можна було знайти людину, у якої не пограбували б її саму, її машину, родича, друга або знайомого. Десять років тому в Сванетії поруч з крупною ЛЕП жила чудова сванська сім’я, яка, коли їй не вистачало грошей, просто піднімала автомат і починала стріляти по дротах, після чого президент Шеварднадзе видавав особливий указ про виділення грошей, з тим щоб така-то родина перестала стріляти по дротах. Десять років тому в Грузії було півдюжини силових відомств, включаючи абхазьку поліцію у вигнанні, і всі вони займалися тим, що викрадали людей та торгували наркотиками; а очільник МВС їздив в аеропорт проводжати злодія в законі.

Зараз рівень злочинності в Грузії найнижчий у світі. Зараз рівень довіри до поліції в Грузії - один з найвищих у світі. Зараз при відповіді на запитання: «Чи відчуваєте ви себе вночі в безпеці на вулиці?» - Грузія опинилася на першому місці в світі.

З жахливої мафіозної розваленої держави, де першими особами були злодії в законі та корумповані мільярдери, які заробили в Росії гроші тими способами, якими вони зароблялися в Росії на початку 90-х, де держава не працювала, а якщо працювала, то тільки для того, щоб її представник міг безкарно стріляти, вбивати і грабувати, - Грузія перетворилася на одну з кращих держав світу за ступенем прозорості державної інфраструктури.

І виявилося, що для грузинського виборця це нічого не значить. Більше половини - або, принаймні, близько половини грузинських виборців віддали голос опозиції, яка, не криючись, представляє все тих же злодіїв у законі (чого тільки варта одна зустріч пана Хаїндрави з десятком злодіїв в законі у Франції - біном Ньютона, що вони там обговорювали перед виборами), все тих же російсько-грузинських мільярдерів початку 90-х і всю ту ж бандитсько-чиновницьку знать часів Шеварднадзе, що згрупувалися навколо партії з разюче інфантильною назвою «Грузинська мрія».

«Мрія», розумієте? Грузинська мрія - лежати на дивані, і щоб тобі подарували пральну машину. А ще краще - квартиру. А ще краще - літак. Тільки це, звичайно, не грузинська мрія - це мрія люмпена.

Грузинський експеримент, за великим рахунком, закінчений. Не так уже й важливо, хто переможе на наступних - президентських - виборах. Якщо переможе правляча партія, то, щоб зберегти владу, вона піде на соціальні поступки, розтрачуючи невеликий грузинський бюджет не на створення прозорої державної інфраструктури, а на підгодівлю залежних від держави утриманців; якщо переможе Іванішвілі - буде те саме, тільки в кубі.

Чим більше грошей буде йти на прокорм утриманців - тим менше буде бажання виборця працювати. Чим більше виборець буде вважати, що йому винні, - тим більше буде чиновників, які розподіляють це належне. Чим більше буде чиновників, які розподіляють належне, - тим більше буде корупції. Чим більше буде корупції - тим ширше буде клієнтський прошарок людей, залежних від чиновників.

Ось існування цього клієнтського шару і є ключовою проблемою, яка погубила реформи і в єльцинській Росії, і у вільній Грузії.

У реформі, як на війні, - всі кроки дуже прості, але кожен простий крок дуже важкий. Грузинське суспільство в цілому виграло від реформ Саакашвілі, але наймогутніші його класи і найбагатші групи інтересів (злодії в законі, корумповані чиновники, тбіліська інтелігенція) - програли. Прозорість держави і рівність правил гри не дозволили Саакашвілі створити навколо себе групу клієнтів, які йому зобов’язані всім (як тонтон-макути зобов’язані були Дювальє або російські силовики - Путіну) і які будуть викручуватися, брехати, чинити насильство, промивати мізки - робити все що завгодно, лише б довести, що ось саме цей вождь і ця партія - найчудовіші з вождів.

Саме тому, що держава була прозорою, Саакашвілі був змушений позбавлятися - і від колишніх соратників, які розглядали державу як спосіб набити кишеню - і ці соратники переходили до лав опозиції і починали нести чорт знає що; саме тому, що держава було прозорою, Саакашвілі посварився з Кремлем, який сприймав державу як спосіб набити собі кишеню, а Грузію - як бунтівну вотчину. Як там сказав Путін при першій зустрічі з Саакашвілі? «У вас відмінний міністр держбезпеки, Хабурдзанія. Не звільняйте його». Хабурдзанія був, зрозуміло, звільнений. Не в піку Путіну. А тому, що в прозорій державі на чолі держбезпеки не може перебувати злодій та іноземний агент.

Можна зробити за вісім років прозорою державу - але не можна за вісім років зробити притямною юрбу, яка хоче вождя.

Грузинський виборець зробив те, що не зміг зробити Путін: знищив майбутнє Грузії. Загальне виборче право і радикальні реформи економіки і держави в бідній країні несумісні. Або сумісні погано.
[...]

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Цивілізаційні процеси»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Причина того, що важко керувати народом, полягає в тому, що народ освічується і в ньому багато розумних ”
Лаоцзи

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.