Аратта - На головну

2 травня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Місія Кокса-Квасневського в Україні: що далі?

Євроінтеграція 19841 перегляд

Опубліковано - 28.03.2013 | Всі публікації | Версія для друку

Місія Кокса-Квасневського в Україні: що далі?
Пет Кокс та Олександр Квасневський прибули в четвер, 28 березня, до України з черговим візитом. Чи виправдовує сподівання Європарламенту їхня моніторингова місія, яка наближається до завершення?

Екс-президент Європарламенту Пет Кокс та екс-президент Польщі Олександр Квасневський прибули до України з візитом у межах моніторингової місії, здійснюваної за мандатом Європарламенту.

Одразу після прибуття Кокс і Квасневський відвідали у харківській лікарні Юлію Тимошенко, у програмі візиту також низка зустрічей у Києві. Очікується, що вже у квітні вони оприлюднять остаточну доповідь про результати своєї роботи.

У Європарламенті сподівалися, що місія сприятиме встановленню верховенства права в Україні, розв’язанню проблеми вибіркового правосуддя і таким чином стимулюватиме відновлення довіри між Україною та ЄС.

Втім, європарламентарі, опитані Deutsche Welle, з неприхованою прикрістю констатували відсутність прогресу у справах ув’язнених українських політиків, судові справи яких відстежує місія Кокса-Квасневського. "Я, звичайно, дуже розчарована тим, що очікувані та бажані результати цієї місії до нині відсутні", - наголосила в інтерв’ю DW голова франції Зелених у Європейському парламенті Ребекка Гармс.

"Ситуація погіршилася"

Євродепутатка підкреслила, що Валерія Іващенка все ще не реабілітовано, "тоді як ситуація з Тимошенко та Луценком дотепер не покращилася, а погіршилася". Значно обтяжує роботу місії, на її думку, і позбавлення судом мандатів трьох депутатів Верховної Ради.

Водночас Гармс наголосила, що у роботі місії йдеться не лише про ув’язнених політиків, а й загалом про верховенство права в Україні.

Засмучена відсутністю прориву у справах Тимошенко й Луценка і представниця фракції Європейської народної партії у Європарламенті Ельжбета Катажина Лукачієвська, яка входить до делегації з парламентської співпраці "ЄС-Україна". "Це показує, що у цій ситуації Україна має свою позицію і не дуже зважає на європейські чи польські суспільні думки", - каже вона.

Розширення мандату

Європарламент розпочав місію Кокса-Квасневського у червні 2012 року. У жовтні екс-президенти представили до уваги лідерів фракцій Європарламенту проміжний звіт за результатами свого перебування в Україні.

Олександр Квасневський тоді розповів про певні успіхи місії, які полягали в тому, що Тимошенко перевели з колонії до лікарні, а Іващенко отримав умовний термін.

"Тоді були сподівання, що за допомоги місії вдасться більш-менш швидко вирішити проблему Тимошенко і Луценко", - говорить голова Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

Політичний експерт зазначає, що з часом коло завдань місії розширили - окрім моніторингу судових справ проти екс-урядовців до її повноважень додали контроль над виконанням Україною "домашнього завдання" з євроінтеграції, від якого залежить доля угоди про асоціацію.

В Україні оцінки позитивні

Загалом українські експерти у розмові з DW оцінювали роботу місію більш позитивно, проте закликали не очікувати від неї забагато.

"На цьому етапі того, що можна досягнути, вони досягли", - вважає голова правління українсько-польської фундації ПАУСІ Тарас Возняк, вказуючи на "неофіційну" обіцянку Віктора Януковича звільнити Юрія Луценка, про яку повідомляли ЗМІ.

"Якщо буде звільнений хоча б Луценко, це вже буде вагомий результат цієї місії", - погоджується Володимир Фесенко. На його думку, вже сама наявність місії Кокса-Квасневського є чинником впливу на розвиток ситуації з ув’язненими.

"Їхня присутність на судових процесах не тільки дозволяє отримувати інформацію з першоджерел, але й, хоча б частково, впливає на позицію української влади", - впенений Фесенко. Він додає, що важливими для розвитку євроінтеграції є й безпосередні контакти екс-президентів з представниками української влади та опозиції.

Чого очікувати після доповіді?

Остаточний звіт про роботу місії в Україні, за словами голови представництва ЄС в Україні Яна Томбінського, має бути опубліковано у квітні.

"Доповідь відіграватиме важливу роль з огляду на рішення, яке має ухвалити Євросоюз щодо підписання угоди про асоціацію", - зазначила у розмові з DW експертка берлінського Фонду науки і політики Сюзан Стюарт.

Водночас євродепутатка Гармс наголошує, що співпраця між Україною та ЄС не зводиться лише до угоди про асоціацію. Важливим, на її думку, є і спрощення візового режиму, "аби полегшити і покращити зв’язок українських громадян із ЄС".

"Україна - це одна з найважливіших країн нашого сусідства, - наголосила Ребекка Гармс. - Не лише тому, що Україна така велика, і тому важлива. А тому що Україна - це частина колишнього Радянського Союзу, у котрій демократія просунулася найдалі". Євродепутатка переконана, що це вимагає від ЄС безперервної та масштабної участі у сприянні розвиткові демократії в Україні.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Євроінтеграція»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ми розпалюємо вогонь творящий. Якщо він гріє – хай. Втручатися не можемо, бо будь-яке насилля, навіть во ім’я істини, неминуче породить дисгармонію”
Олесь Бердник

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.