Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в селі Лемеші (Чернігівська область) на початку XVIII століття народився хлопчик Олексій Розум. У вільний від випасу корів час, він співав у сільскому церковному хорі, де був помічений, відправлений до Петербургу й згодом став графом Розумовським й вінчаним чоловіком імператриці Елизавети (щоправда без права престолонаслідування). Брат графа Кирило у 18 років (!!!) очолив петербургську академію наук, а згодом ще й став гетьманом Лівобережної України...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Не нехтуйте содою

Медицина 89805 переглядів

Опубліковано - 24.05.2013 | Всі публікації | Версія для друку

Не нехтуйте содою
На вигляд - це звичайний білий порошок, а скільки всього він може! Щоправда, цей природний продукт зарахували до «Е», позначивши його номером 500.

Немає такої господині, яка б не забула купити в магазині соду. Без неї не виходять млинці, кекси, бісквіт, пироги, печиво, омлет. Зовсім трішки соди потрібно в м’ясному і рибному фарші, щоб котлети вийшли «пухнастими» і повітряними. В Ірландії печуть знаменитий содовий хліб, в Індії його називають «Здоров’я», в Італії до нього додають чебрець і козячий сир.

Сода чистить і дезінфікує столові прилади й увесь посуд, не залишаючи на тарілках отрути, як «Фейрі» й інша хімія.

А коли у шлунку запече, багато хто без жодних сумнівів п’є соду, - допомагає. Втім, найкраща мінеральна вода «Боржомі», яку призначають всім після операцій, теж містить багато соди. Відкрили джерело солдати грузинського полку, які поверталися з Туреччини (події Російсько-турецької війни 1828-1829 рр..) у місто Горі. Зупинилися в ущелині на березі річки Боржомулі і почули звук води, що б’є з-під землі. Обмили нею рани і відчули, що легше стало. Напилися, і животи, засмучені дальнім походом, налагодилися.

Звістка про цілющу воду рознеслася далеко. Намісник царської Росії в Грузії граф Євген Головін привіз на джерело хвору доньку Катерину - і вона поправилася. З тих пір і звуть те джерело на честь Головіна, який розповів всьому світу, що ця вода набагато краще знаменитих французьких. Сьогодні добувають її з 22 свердловин, а розвідано більше тисячі. Секрет «Боржомі» в тому, що гідрокарбонатне середовище напою (сода) вбиває шкідливі бактерії і мікроорганізми, тим самим підтримуючи імунітет. Вона нормалізує кислотно-лужний баланс, а це означає, що в крові вже не можуть розмножуватися хвороботворні бактерії та ракові клітини, які так люблять кислотне середовище.

Багато хто вважає, що сода - дитя хімії. І помиляється. З глибокої давнини люди знали про соду і застосовували її. Про соду говориться в Біблії як про речовину «нетер». На Сході її називають «золою Божественного Вогню», содові родовища - місцями проживання богів, а содові поля - «попелом Великого Полум’я Небес». Такі епітети не випадкові: лужний метал натрій, який входить до складу соди, - один з найлегших і легкозаймистих.

У Стародавньому Єгипті соду добували з дна озер, вона залягала під пластом землі, як і в наші дні. Воду випарювали, сода залишалася, але домішки землі дратували, і багатьом це не подобалося. Та й товар не мав належного вигляду. Французький хімік Ніколай Леблан в 1787 році винайшов промисловий спосіб очищення соди. Але це відкриття засекретили майже на 100 років.

У 1863 році бельгійський підприємець і хімік-технолог Ернест Сольве відкрив аміачний спосіб отримання соди з кухонної солі і заснував компанію «С.», яка стала поширювати свій продукт як технологічну добавку.

Поки кондитери нахвалювали соду, народ до неї придивлявся і потихеньку почав застосовувати з лікувальною метою. В Індії рак шкіри густо присипали зволоженою содою, - і він зникав. На Півночі соду додавали до березового дьогтю і цією сумішшю змащували бляшки на шкірі при псоріазі - свербіж і висипання проходили. Хворі на виразку шлунку (при підвищеній кислотності) рятувалися содою, яка швидко нейтралізує соляну кислоту шлункового соку, створює виражений антацидний ефект. Звичайно, для прийому всередину краще сода натуральна, яка зветься «натрон».

Для хіміка формула соди природного і промислового походження однакова, але все ж вплив на організм буде різний. У промисловій соді відсутнє те, що присутнє в природній незримою могутньою силою. Яскравий приклад - алмази штучного і природного походження. Цінність і якість останніх в тисячу разів вища, ніж штучних, хоча хімічний склад і атомарна форма їх майже однакові. «Натрон» охороняє людину від багатьох захворювань. Правда, на смак сода не мед, спочатку пити її неприємно. Але якщо поступово привчити організм, то можна ніколи не дізнатися, що таке грип, ГРВІ, ГРЗ, втому і сплутаність мислення. Люди бездумно ковтають корвалол, а у нього побічний ефект - ослаблення пам’яті. Сода ж сприяє ясності мислення.

Як часто бувало в дитинстві майже з кожним, - порізаний палець швидко підносиш до рота і відчуваєш солонуватий смак на губах. Це не сіль, а сода відчувається в роті, вона входить до складу крові.

Сучасні прилади фізико-хімічного аналізу за годину видадуть кожному докладну таблицю речовин, що входять до складу чого завгодно. При аналізі крові ви будете здивовані, що наші еритроцити, лімфоцити, тромбоцити в ній буквально купаються в соді. При її нестачі кров робиться нечистою. Ось чому лікарів постійно турбує рН нашої крові, особливо онкологів, які знають: «злі» клітини обожнюють закислене середовище.

При болі в подложечке (напрузі в сонячному сплетінні) вона незамінна.
А тепер давайте простежимо, в яких випадках лікарі рекомендують бікарбонат натрію (цей порошок можна придбати в наших аптеках: коштує він дорожче натрію двовуглекислого (харчової соди) у кілька разів, але відаючі люди купують саме цю, - натуральну соду) в якості ліків:
  • При діабеті як злужуючий засіб для ослаблення тяжкості захворювання.

  • При тонзиліті, лакунарній ангіні, горінні та болю в горлі. Краще приймати, всипавши кавову ложечку соди в склянку гарячого (але не кип’яченого) молока.

  • При сильному хвилюванні або утомі. Директор наукового центру серцево-судинної хірургії ім Бакулєва, 70-річний академік РАМН Лео Бокерія майже завжди п’є гаряче молоко з содою після проведеної 6-8-годинної операції. Втому хвилин через 20 як рукою знімає.

  • При опіку стравоходу - тепле молоко з содою.

  • При бронхіті, пневмонії (особливо якщо немає реакції на ліки), застуді зав. кафедрою пульмонології РГМУ, професор Юрій Новіков радить тепле молоко з содою, лужну мінеральну воду (краще - «Боржомі») з молоком, відвари чебрецю, материнки, мати-й-мачухи, свіже повітря.

  • При укусах комах - кашку з мокрої соди на місце пошкодження шкіри. Сода також полегшить свербіж, набряк, опік, викликаний борщівником або кропивою.

  • При сонячних опіках. Прийміть теплу ванну, додавши в неї соду, - вона заспокоїть роздратовану шкіру.

  • При неприємному запаху з рота (якщо загоєні зуби та ясна): у содовий розчин для прополіскування слід додати 1-2 ст. ложки 3% перекису водню. Це створює хороший окислювальний ефект. Бактерії, що повинні в поганому запаху, знищуються. Це - найпростіша профілактика карієсу

    Виробники зубних паст, знаючи, що сода має абразивну дію, включають її до складу, наприклад «Бленд-а-мед». Сода полірує зуби легко, не пошкоджуючи емалі. Всесвітньо відома компанія «Черч енд Дуайт» (США) випускає пасту з гідрокарбонатом натрію з 1847 року. Сучасні російські розробники зубних паст наводять такий оптимальний склад для профілактики карієсу (на 20 г готового продукту): гідрокарбонат натрію (2,6 г), карбонат кальцію (5,8 г), гліцерин (6 г), вода (3 г), глюконат кальцію (0,4 г), фторид натрію (0,02 г), м’ятне або кедрове масло, віддушки (2,18 г).

  • При циститі, блокуванні нирки кращий засіб - «Боржомі» (або «Лужанська») або коктейль з содової шипучки, які швидко нейтралізують кислотність в ниркових лоханках і сечовому міхурі.

  • При застуді - содові інгаляції.

  • При стоматитах - слизову рота обробляють 0,5-2% розчином бікарбонату натрію.

  • При молочниці - содові зрошення піхви.

  • При різкому запаху поту під пахвами - промивати шкіру в цьому місці содової водою, додавши до неї 1-2 краплі трояндової олії.

  • При пітливості ніг - сольові і содові ванночки (змішати в рівних частках сіль і соду).

  • При попрілостях у малюків - зробити на невеликий час слабкі содові примочки. Сверблячка зникне, шкіра заживе швидше.

  • Тим, хто хоче кинути курити, лікарі радять полоскати рот содою (1 ст. ложка на склянку води) кілька разів на день, коли позив подиміти стає все настирливішим.

  • При головних болях не поспішайте хапатися за анальгін. Патентовані знеболюючі часто діють на серце непоправно. Причиною головного болю може бути дисфункція шлунка, порушення кислотно-лужного балансу. Простіше кажучи, ви можете бути закисленим, що і відбувається у 70-80% пацієнтів поліклінік. Прийміть 1 склянку гарячого молока з 2 щіпками соди. Як тільки шлункове середовище нейтралізується, головний біль зникне.

  • Шкіра на ліктях завжди видає вік жінки, хоча обличчя у неї доглянуте. Треба потримати лікті в тазику з мильною водою, всипати в неї 50 грам соди. Легенько зняти ороговілий шар пемзою і змастити лікті кремом.

  • Досвідчені кардіологи знають, що раптовий напад порушення серцебиття (аритмію) можна зняти кавовою ложкою соди, запивши її простою водою.

  • При отруєннях, проносі, блювоті, закачуванні в транспорті, лихоманці в поту роблять содово-сольовий розчин: 0,5 ч. л. соди і 0,5 ч. л. солі розвести в 1 літрі води і давати по 1-2 столові ложки кожні 5 хвилин.

  • Сода як протизапальний, протимікробний і протипаразитний засіб широко застосовується у ветеринарії. Для кожної тварини розроблена своя доза.

Як бачимо, звичайна питна сода цілком здатна замінити аптечку, якщо ви довіряєте їй і приймаєте її свідомо.

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Медицина»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Коли я ознайомився з партіями марксистів, соціалістів, лібералів та демократів, то за спиною кожної з них я побачив хитрий писок жида”
Іван Франко

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.