Аратта - На головну

2 травня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Війна цивілізацій

Політологія 29765 переглядів

Опубліковано - 22.08.2014 | Всі публікації | Версія для друку

Війна цивілізацій
Як вплинуть на Росію санкції Заходу і чому конфлікт із РФ є конфліктом цивілізацій. Одне рішення США про повну заборону російським банкам і підприємствам застосовувати для розрахунків долари вже наступного дня приведе Росію до дефолту, а через місяць чи півтора − і до повного колапсу економіки й навіть розпаду країни.

Відразу після того, як почалася збройна анексія Криму Росією і кривава війна на сході України, я спитав себе: навіщо й чому вибрано війну? Чому не дипломатія чи фінанси?

Витрати Росії на захоплення й утримання Криму 2014 року становитимуть приблизно $7-8 млрд. 2015-го й далі вони щороку сягатимуть ще $5-6 млрд, і це не враховуючи інвестицій. До цього потрібно додати, звичайно, відплив капіталу і зниження ВВП в результаті західних санкцій. За моїми оцінками, 2014 року відплив капіталу досягне приблизно $150 млрд, а 2015-го – ще $50 млрд.

Зниження ВВП 2014 року – 1%; 2015-го – 2%. Такі оцінки з огляду на сьогоднішній рівень санкцій США і ЄС без урахування обмежувальних заходів України і тих, які Росія може накласти сама на себе, включаючи спонтанні й емоційні помилки.

Президент Російської Федерації повинен постійно запитувати себе: а чи вартий Крим $10-14 млрд? Чи вартий збройний конфлікт у Східній Україні $200-250 млрд? І це – абстрагувавшись від репутаційних ризиків.

Як відповісти на це запитання? Уявімо, як мислив би раціональний, прагматичний президент. Завдання – зробити Крим своїм і підпорядкувати Україну. Раціональне рішення: за $10-15 млрд можна придбати всю нерухомість і половину землі Криму, а за $200-250 млрд – скупити в усіх українських олігархів і мільйонерів усю їхню власність, банки і теж половину землі материкової України! Мети досягнуто. Крим – у власності, такий президент, крім України, отримує лаври цивілізованого інвестора.

Тому нинішню поведінку президента Росії можна оцінити як ірраціональну, а самого його назвати нецивілізованою людиною. Але це не зовсім так. Річ у тім, що він – Володимир Путін – з іншої цивілізації, а саме: московсько-православної.

Самуель Гантінгтон та інші мислителі Заходу виділяють окрему православну цивілізацію із центром у Росії, яка відрізняється від західного християнства через свої візантійські корені, триста років татарського ярма, бюрократичний деспотизм і обмежений вплив на неї Відродження, Реформації, Просвітництва. Цікаво, що саме ці моменти відокремлюють і Україну від Росії

Цивілізаційний вибір – дуже важливий фактор зовнішньої і внутрішньої політики великих країн, особливо Росії. По суті, президент Росії сам є заручником російського світу, а, наприклад, Обама і Меркель – західного. А наша логіка передбачала президента із західної цивілізації.

Довгий час Україна стояла однією ногою на ґрунті Російського світу, а другою – на паркеті Західного. Вибір зроблено. У нас уже теж домінує західна логіка, тому українцям так важко зрозуміти Путіна і його вірнопідданих. Ще важче впливати на нього шляхом раціональних економічних санкцій Західної цивілізації. Я не перераховуватиму їх, лише зазначу, що вони дуже м’які й гуманні. Ідея санкцій полягає в тому, що всі ключові сектори російської економіки, зокрема зброя, нафта, газ, банки, можуть функціонувати, але не можуть розвиватися. Вони вже відрізані від західних кредитів і технологій.

Санкції призведуть до заміщення західних кредитів та інвестицій золотовалютними резервами Центрального банку Росії. Це $468 млрд її суверенних фондів (Фонд національного добробуту – $88,6 млрд і Резервний фонд Російської Федерації – $87,4 млрд). За моїми розрахунками, у такому режимі санкцій Росія вичерпає свої золотовалютні резерви і наблизиться до дефолту лише наприкінці 2016-го чи на початку 2017 року. Хоча вже 2015-го реальні доходи громадян Росії почнуть знижуватися. Можливі слабкі соціальні протести.

Чому все відбудеться так швидко? Сукупний борг російських банків, компаній і держави – ​​це приблизно $715 млрд. Річні виплати відсотків і тіла кредитів – приблизно $160-180 млрд, враховуючи крос-дефолти, які незабаром неминуче почнуться. Крім того, я очікую на зниження припливу валюти в Росію від експорту палива (нафти, нафтопродуктів і газу) на 5-8%. Хоча вже 2013 року валютний виторг від експорту палива не зростав, але був значним (близько $350 млрд). Якщо до цих трендів додати відплив капіталу, стає зрозумілою моя оцінка строків дефолту Росії, який наближається.

Яка ж логіка Путіна? Згідно з догмами «Русского мира», перехід України, Грузії та Молдови до Західної цивілізації посилить останню і суттєво послабить його православно-московську цивілізацію. Вона й без того останнім часом втрачає територію, людей, у тому числі православних віруючих, і мову.

Завдання «Русского мира» − створити такі проблеми (економічні, соціальні, політичні) в цих країнах, які б не посилили Західну цивілізацію, а навпаки, послабили її. Скільки людей при цьому загине, в кращому випадку, його не цікавить, в гіршому − чим більше, тим краще. Така логіка «Русского мира». Якби у нас була така, а не західна, логіка, то перед здаванням Криму українські війська зруйнували б усю інфраструктуру, замінували б усі дороги, будівлі, підприємства, стріляли б по мирних громадянах...
Чому Путін почав цю війну цивілізацій? Мабуть, він вважає і, напевно, тут він має рацію, що його цивілізація приречена. Частка Росії в світовому ВВП до 2013 року зростала, нехай за рахунок зростання цін на нафту і газ (2000 рік − 0,8%, 2013 рік − 2,8%). Але, згідно з прогнозами Світового банку та МВФ, через 5 років в 2019 році вона зменшитися до 2,5%. Водночас, частка США в 2019 році практично залишиться незмінною − 21,8%. Частка Китаю зросте до 14,7%.

Ці прогнози оприлюднено в квітні 2014 року, вони не враховують санкції ЄС і США. Моя оцінка частки Росії у ВВП світу в 2019 році з урахуванням санкцій − 1,8%. Росія перетворюється на економічного карлика. І тут уже ніяка уявна і відзнята російським ТБ реальність, показана як росіянам, так і телеглядачам західного і східного світу, не зможе допомогти. Та й не зможе Росія вже витрачати $1,5 млрд із бюджету тільки на державні канали. Для порівняння − навіть Китай з усією його цензурою витрачає на підтримку державного телебачення трохи більше $1 млрд.

Очевидно, Путін зрозумів логіку дій і санкцій Західної цивілізації, і України, яка до неї приєдналася. Хочу додати, що Путін знає і про те, що одне рішення США про повну заборону російським банкам і підприємствам застосовувати для розрахунків долари вже наступного дня приведе Росію до дефолту, а через місяць чи півтора − і до повного колапсу економіки й навіть розпаду країни. Зрозуміло, що це рішення США спричинить дефолт усіх російських підприємств і банків, які мали запозичення в доларах і євро.

Також зрозуміло, що ці дефолти завдадуть шкоди американським і європейським банкам. Але тоді відповіддю Заходу буде заморожування всіх суверенних активів Росії в доларах і євро для компенсації втрат від дефолту. Це вже кінець не тільки Росії, але й усього «Русского мира». Економіка Росії здується вдвічі, а світ якось переживе скорочення ВВП на 1% за рахунок здування російської економіки. Криза 2008 року зі стиснення ВВП був набагато відчутнішою. Очевидно, що такий сценарій можливий лише після початку повномасштабної війни проти України.

Чи є вихід? Ще в червні, здавалося б, звучала рятівна ідея про те, як позбутися гегемонії США та ЄС у світовій валютно-фінансовій системі. Йдеться про Саміт країн БРІКС у Бразилії, де було досягнуто згоди про створення банку розвитку зі штаб-квартирою в Шанхаї, капіталом у $100 млрд, і фонду резервних валют. Насправді, мова йде про альтернативні структури МВФ та Світового Банку. Причому Росія погодилася, що роль США в таких структурах гратиме Китай, роль ЄС − Індія. Росія буде там другорядним гравцем − принаймні, в економічному аспекті.

Подібні структури дійсно можна буде створити, але, що дуже важливо, приблизно тільки через два роки − за умови невтручання США та ЄС. Проте створення подібних структур призведе з часом до колапсу вже не тільки Росії, але й Індії та Китаю, не кажучи вже про Бразилію. Адже міжнародна торгівля саме з США та ЄС є рушійним механізмом їх розвитку. Більше того, після введення санкцій ЄС і США про цей проект можна забути. У Росії ж немає в запасі двох років, але рік у неї точно є. Тому від Путіна можна очікувати нових «неприємних» сюрпризів − як для України, так і для Заходу.

Я бачу вихід у компромісі. Наприклад, Путін віддає Україні Крим, але залишає собі назавжди військову базу в Севастополі (яка буде обнесена «Китайської» стіною) і, звісно, компенсує через рішення суду або добровільно збитки від війни, яких зазнала Україна від агресії в Донецькій і Луганській областях і захоплення Криму. На це вистачить тільки частини $50 млрд за позовом ЮКОСу. Очевидно, що сьогодні президент РФ до такого компромісу не готовий, як і наше суспільство. Хоча завдання полягає в тому, щоб почати шукати подібний компроміс.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Політологія»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Від Трипілля українці як солідаристи тяжіють до кооперативної співпраці, але у 1929 році більшовики перетворили на колгоспи та радгоспи численні сільськогосподарські товариства, машинові товариства, товариства спільного оброблення землі, тощо...”
Юрій Липа

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.