Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Природа дивує й... лякає

Довкілля 57423 перегляди

Опубліковано - 10.09.2006 | Всі публікації | Версія для друку

Бабак Мензбира
Бабак Мензбира
У природі Донецького краю відбувається нині чимало цікавого, а часом і дивного.

Так, в останні роки, в Приазов'ї, з'явилися дикі кабани з незвичайним забарвленням: у них білі ноги й світлі п'ятачки. Чи це гібриди з домашніми свинями, чи то мутація, яка відбулася. Що, втім, при нашому стані екології, більш ніж можливо. Треба сказати, що навколишня природа підносить нам не тільки дивні сюрпризи, але часом і неприємні, хоча про це пізніше.

А поки про більше невразливі речі. Розмножився в нас цікавий звірок – бабак Мензбира. Хутро в нього досить гарне й носиться 10-12 років. Від звичайного бабака, цей відрізняється набагато більшими розмірами – важить до чотирьох кілограмів. Сільському господарству бабак Мензбира шкоди не завдає, тому що харчується винятково різнотрав’ям й зерна не краде. Та й у сплячку впадає вже в середині літа. Живуть ці бабаки численними колоніями й цілком можуть стати в наших місцях вигідним промисловим звіром.

Найменший ведмідь живе в Приазов'ї.

Місцева фауна взагалі стає більше різноманітною. Років десять тому з Ростовської області перебралися в наші краї борсуки. Про цю дуже цікаву тварину, її особливості в звичках, розповів Федір Ляшенко – ветеринарний лікар і неабиякий знавець природи, уже відомий читачам "Донецького кряжа":

- Багато ознак ріднять борсука з ведмедями. Причому настільки, що його нерідко так і називають: найменший ведмідь. Маленький – він маленький, однак, довжина тіла тварини досягає 90 см, а вага - 24 кілограмів. Своєю пазуристою лапою борсук може "отоварити" так, що мало не буде – ні собаці, ні вовкові, ні навіть необережній людині-мисливцеві.
Борсуки, як й ведмеді, – всеїдні. У їжу вживають комах, жаб, равликів, дрібних гризунів, ящірок. Їдять також пернатих (якщо впіймають) і пташині яйця. Люблять поласувати й молодими кукурудзяними качанами, за що їх не люблять фермери, і ініціюють полювання на борсуків. Але, ж знищуючи багато шкідників лісу (зокрема, личинок хруща), риючись у ґрунті, розпушуючи його, борсуки приносять більшу користь лісовому й сільському господарству, ніж школять. Як корисний звір, борсук заслуговує охорони або, принаймні, максимального обмеження для відстрілу. Абсолютно неприпустимо й розкопування нір, де міцні борсукові родини (борсуки моногамні, тобто, тривалий час живуть з однією подругою) виводять і вирощують від двох до шести дитинчат щорічно.

При цьому борсук – звір обережний і під час годівлі, намагається, більше чим на 150-200 метрів, від нори не віддалятися. Справжній домосід. Але, апетит у нього відмінний, поїдаючи за раз, при вдалому полюванні, 50-70 жаб, ящірок, мишей, сотні комах та їхніх личинок, різноманітячи, при цьому, м'ясне меню, ягодами, фруктами, горіхами, деякими видами трав. Поглинає за один вихід до 0,5 кілограма або більше, їжі.

Як і ведмеді, узимку борсуки впадають у сплячку, нагулявши, до холодів, кілька кілограмів жиру, через лікувальні властивості якого, їх, головним чином, і переслідують мисливці. Нори, у яких живуть й відсипаються борсуки, дуже глибокі, мають чотири-п'ять поверхів і часом до 20 і більше запасних виходів. У кожній норі - дві-три більші спальні, дно яких борсук устеляє сухою травою. Звір цей великий чепурун – свій туалет улаштовує осторонь від нори. Там, власне, його легше всього підстерегти.

Промислова цінність борсука – у його цілющому жирі. Але й м'ясо досить смачне. Хоча аматорів шашликів із барсучатини варто застерегти: як правило, його м'ясо заражене небезпечними паразитами, вилікуватися від яких дуже важко й дорого. Борсукова шкіра теж не занадто цінується: вона, хоч і гарна, але позбавлена підшерстя. Отож, до числа хутрових цей звір не відноситься.

Яблуні у квітах - яке диво!

Особливо в серпні.

Воістину, дивне – поруч. У вогненно-жаркому серпні на деяких яблунях і грушах почали розпускатися квіти. Такі незвичайні природні явища породжують масу слухів і домислів: про них говорять, як про мутації, або як наслідок глобального потепління, або як про провісників прийдешніх суспільно-політичних катаклізмів.

Фахівці з подібним трактуванням рішуче не згодні. На їхню думку, цвітіння фруктових дерев наприкінці літа - явище хоч і рідке, але до дивоявлень, і знамень відношення не має. Справа в тому, що в цю пору зацвітають лише дворічні пагони. І притому ті з них, що не цвіли навесні.

Чи варто очікувати появи зав'язі, а виходить, і другого врожаю фруктів? Ні, стверджують професійні садівники, пізні квітки, на жаль, марні. Але якщо так трапиться, і квітучі нині гілки раптом почнуть плодоносити – це вже дійсно феномен. Однак, такого дотепер у наших краях не спостерігалося.

Досить розповсюджена в нас акація, цвіте навіть восени, але також не дає зав'язі.
І все-таки , дивлячись на яблуневе цвітіння, що розпочалося в середині літа, відчуваєш дотик, нехай і до маленького, але дива. Втім, природа завжди дивна. А саме життя – це головне з див, що існують у Всесвіті.

Косить рак і братів ваших менших.

Це тільки так здається, що в нас із тваринами практично не існує спільних проблем. Їх багато: набагато більше ніж хотілося б. Взяти, приміром , захворювання. І не які-небудь, а смертельно небезпечні - онкологічні. Медична статистика й так констатує великий їхній приріст по нашому регіоні. У деяких місцевостях, зокрема, в Амвросіїці, вони є причиною кожної третьої смерті.

Але хто б раніше знав, що горезвісний рак не менш, а, можливо, більш високими темпами косить і братів наших менших, набуваючи ознак епідемії. За інформацією, наданої нам Федором Ляшенко - висококваліфікованим ветеринаром, йому щодня, на прохання хазяїв, доводиться усипляти до п'яти безнадійно хворих домашніх вихованців, щоб позбавити тих від зайвих страждань.

Собаки й кішки гинуть в основному від саркоми, рака молочної залози й шкіри. Що характерно, онкологічні захворювання в них протікають швидко й бурхливо, убиваючи, якщо не в лічені дні, то за кілька тижнів точно. Причому, нічого подібного не спостерігається ніде в сусідніх районах, ні навіть у більшості сіл того ж Амвросіївського району. Усе це повинно було б викликати занепокоєння медиків та місцевої влади. Адже, швидкі, так звані "ураганні", форми раку властиві й людям. А оскільки, як визнано, збудниками онкозахворювань, є віруси, то спалах смертності свійських тварин може бути пояснена активізацією небезпечної інфекції.

А з якої причини? Отут, очевидно, потрібні серйозні лабораторні дослідження. Але їх на районному рівні, зрозуміло, не проведеш. Оскільки місцева влада особливого занепокоєння не проявляє, то, може, хоч в області, чи в столиці звернуть увагу на нашу ситуацію?

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Довкілля»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Природничі науки й релігію протиставляють одна одній лише люди, погано освічені як у першому, так і в другому”
П. Сабатьє, французький хімік, Нобелівська премія 1912 р.

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.