Аратта - На головну

25 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Дитинство у лавах: чого навчають кримських школярів у «Юнармії»

Політика 3295 переглядів

Опубліковано - 2.06.2021 | Всі публікації | Версія для друку

Дитинство у лавах: чого навчають кримських школярів у «Юнармії»
У Росії з помпою відзначають п’ятиліття дитячого мілітаризованого формування «Юнармія», відділення якого з’явилися після 2014 року в Криму та Севастополі. У російських ЗМІ пишуть, що за п’ять років в «Юнармію» вступили понад 800 тисяч школярів. Причому, подають цю цифру, як досягнення й позитивний факт.

Але хіба може бути позитивним нав’язування дітям думок про те, що війна ‒ це нормальне явище? Хто при здоровому глузді обере для своєї дитини дитинство у строю, а не на ігровому майданчику? Такі думки з’являються у багатьох кримчан, до яких після 2014 року прийшла російська дійсність, разом з її системою освіти та «патріотичними» дитячими організаціями.

Новинні стрічки зараз рясніють заголовками та фотографіями дітей у військовій формі: російському молодіжному руху «Юнармія» виповнюється п’ять років. Міністр оборони Росії Сергій Шойгу 28 травня особисто відвідав форум юнармійців, на якому сказав, що «за п’ять років «Юнармія» стала одним із наймасовіших і авторитетних молодіжних рухів країни, що налічує 810 тисяч учасників», пише видання «Комсомольская правда».

Не залишився осторонь і президент Росії Володимир Путін, який на своєму сайті оприлюднив привітання з нагоди річниці «Юнармії». Він сказав, що в «Юнармію» вступають, «щоб загартувати дух і характер, навчитися працювати в команді, пройти гідну військову, спортивну підготовку, осягнути ази багатьох професій, знайти надійних друзів і товаришів» і побажав юнармійцям «успіхів у праці, у творчості, в багатогранній громадській діяльності».

Я не знаю, про яку багатогранну громадську діяльність «Юнармії» йдеться, якщо усе, що показують у фотозвітах про цю організацію, має стосунок до зброї. Яку публікацію не відкрий ‒ на фотографіях діти або завмерли у строю, або маршують колонами, або вчаться стріляти з різних видів озброєння.

Те ж стосується й «успіхів у праці», про які говорив Путін. Не виключено, що під працею в цьому випадку мається на увазі процес збирання та розбирання автомата Калашникова, його опановують школярі під пильним наглядом російських військових.

Утім, для кримських дітей немає значення, чи вступлять вони в «Юнармію» чи ні: система освіти все одно внесла в обов’язкову програму стільки воєнізованих заходів, що після 2014 року навчання перетворилося на курси для молодого бійця.

Дітей одягають у військову форму, пхають їм у руки зброю з будь-якого приводу і без: пам’ятні дати, календарні свята, нескінченні річниці історичних подій. А якщо привід для дитячої муштри вже не вигадується, у справу вступають численні військово-спортивні та «патріотичні» естафети.

Ну скажіть на милість: кому спаде на думку назвати «патріотичним» змагання дітей з одягання протигазу та захисного костюма? Що в цьому патріотичного? Який стосунок до спорту має «виконання нормативу з одягання загальновійськового захисного комплекту»?

До анексії Криму Росією я не бачив такого розмаху залучення дітей до участі в воєнізованих організаціях. Так, у Севастополі та Керчі при Україні проходила «Вахта пам’яті». Але це були разові заходи, покликані вшанувати пам’ять полеглих у Другій світовій війні, а не шабаш із військово-спортивних заходів, які проходять у Криму регулярно.

За будь-якої погоди кримських дітей одягають у військову форму й тягнуть на всілякі мітинги, акції, ходи, покладання та пробіги. Я не кажу вже про те, що дітям скоро ніколи буде вчитися, тому що їх постійно залучають, як живий реквізит, під час усіляких заходів.

А яка з часом складеться картина світу у цих дітей? Чого навчить їх багатогодинне стояння в строю? Або лазіння на танках і гаубицях, які постійно привозять на площі кримських міст?

Нещодавно мене шокувала інформація про те, що московський центр «Патріот» витратить мільйони рублів на те, щоб навчити членів «Юнармії» метанню ножів, стрільбі з вогнепальної зброї та пілотуванню бойових літаків. Причому, йдеться про дітей віком від 12 до 17 років.

Яка необхідність витрачати величезні кошти на те, щоб навчити дітей метати ножі? А пілотувати бойові літаки? Навіщо, на думку чиновників, дітям взагалі потрібні ці навички?

Боляче бачити, перебуваючи у Криму, як російська влада спотворює світогляд і психологію дітей. Прикро розуміти, що в маленьких кримчан просто крадуть безтурботне дитинство, яке буває у людини лише один раз. І як тут не задуматися: скільки зусиль потрібно буде після того, як Росія залишить Крим, щоб очистити свідомість дітей від пропагандистського мілітаристського чаду.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Політика»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Знаєте, що таке малорос? Ні? Паршивець, просто кажучи, ні те ні се. Він, бачите, собі з походження — українець, з виховання — руський, з переконань — неук у всьому, що торкається рідного народу, по вдачі — боягуз, себелюб, раб. От це — малорос.”
Володимир Винниченко

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.