Аратта - На головну

4 травня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Як можна дізнатися про тривалість власного життя

Медицина 44167 переглядів

Опубліковано - 10.10.2007 | Всі публікації | Версія для друку

Як можна дізнатися про тривалість власного життя
Хоч би раз в житті це питання задає настирливій вокзальній ворожці або лісовому пророкові-зозулі кожен. Але якщо в молодості воно здається веселим жартом, то з роками прихований на дні душі маленький страх неминучої смерті холодить її все чутливіше. А чи можна насправді дізнатися, скільки років відпущено тобі долею?

Зозуля з комп'ютера

Британський лікар Кріс Мартін написав комп'ютерну програму, яка дозволяє визначити дату смерті кожної людини. Ніякої містики: у анкету потрібно ввести безліч характеристик здоров'я - починаючи з артеріального тиску і рівня холестерину до відомостей про стаж курця й кількість випалених за день сигарет.

Зрозуміло, результат, який видає комп'ютер, ніякій перевірці не підлягає. До того ж він не враховує випадкових чинників - вірогідності автокатастрофи або нападу злочинця. Але окрім "мінусів" програма враховує і "плюси" - чинники, які продовжують життя. Ефект програми здивував і самого автора.

- Дата можливої смерті, що з'являється на екрані, проводить на людей магічну дію, - говорить доктор Мартін. - Багато хто тут же вирішує відмовитися від шкідливих звичок, що скорочують життя, наприклад, від куріння. Як не дивно, але це працює приблизно в половині випадків. Очевидно, цей метод набагато ефективніший за звичайні проповіді про шкоду паління через власну абсолютну наочність.

І ніяких "ку-ку"!

Розрахунок майбутньої тривалості життя - серйозне наукове завдання, яке невпинно вирішують учені-геронтологи, зважаючи на масу чинників і складні математичні формули. Але вони ж створили і прості тести для розрахунку основних чинників надії і ризику. Один з них - тест Аллена-Лінді.

Американські учені Роберт Аллен і Ширлі Лінді розробили тест для підрахунку вірогідної тривалості життя. Щоб визначити, скільки вам "накує", треба до початкових цифр (70 років для чоловіків і 78 - для жінок) додати (або відняти) роки за кожен пункт. Беріть папір, ручку, і почнемо.

1. Усі батьки ваших батьків дожили до 80 років +6 років

2. Хтось із ваших батьків помер від інфаркту або інсульту у віці до 50 років -4 роки

3. Хтось із батьків, братів або сестер у віці до 50 років страждав або страждає від хвороб серця, раку або діабету -3 роки

4. Ви живете в місті з населенням понад 2 млн. чоловік -2 роки

5. У населеному пункті, де не більше 10 тис. жителів +2 роки

6. У вас вища освіта +1 рік

7. У вас вчений ступінь +2 роки

8. Ви в пенсійному віці, але продовжуєте працювати +3 роки

9. Ви одружені (заміжня) +5 років

10. Ви неодружені -1 рік за кожні десять років холостяцького життя після 25-річного віку

11. У вас сидяча робота -3 роки

12. Ваша робота вимагає постійних і значних фізичних зусиль +3 роки

13. Не менше 30 хвилин на день ви займаєтеся бігом, плаванням, тенісом і т.п. 5 разів на тиждень +4 роки, 2-3 рази на тиждень +2 роки

14. Ви спите понад 10 годин на добу -4 роки

15. Ви легко збуджуєтесь, дратівливі -3 роки

16. Ви спокійні, доброзичливі, веселі +3 роки

17. Ви вважаєте себе щасливою людиною +1 рік

18. Ви вважаєте себе невдахою -2 роки

19. Ви в поспіху порушуєте правила вуличного руху -1 рік

20. Ви викурюєте в день: 2 пачки сигарет -8 років, 1,5 пачок -6 років, 0,5-1 пачку -3 роки

21. Ви випиваєте в день до 50 г алкоголю -1 рік

22. Ваша вага перевищує норму: на 20 кг і більше -8 років, на 10 кг і більше -4 роки, на 5 кг і більше -2 роки

23. Ви раз на рік проходите диспансеризацію +2 роки

24. Ваш вік: 30-40 років +2 роки, 40-50 +3 роки, 50-70 років +4 роки, понад 70 років +5 років

Підрахували? Ну і як, задоволені? А якщо позбавитися від чинників ризику?
Як прості шведи побили російських академіків

В Інституті демографії Австрійської академії наук з 2005 року проводяться дослідження тривалості життя європейських учених. У 2006 році до них приєдналися російські демографи і надали доповідь про тривалість життя російських академіків.

Вони, зокрема, встановили, що до 30-х років ХХ століття за тривалістю життя вони майже не відрізнялися від усього чоловічого населення країни. Потім розрив почав збільшуватися, а з 60-70-х років ХХ століття життя чоловіків стало скорочуватися, а у членів академії продовжувало зростати. До 2000 року розрив склав уже 13 років.

Причини, вважають демографи, не тільки в тому, що рівень життя і якість медичного обслуговування академіків помітно вище середнього. Але і в тому, що запас життєвої енергії у людей, що досягають високих наукових результатів, із самого початку вище середнього. Але, не дивлячись на те, що очікувана тривалість життя академічної еліти на 2-3 роки вище, ніж у всіх росіян із вищою освітою, за світовими мірками вона все ж таки занизька. Так, російські академіки живуть на 1,5-3 роки менше, ніж звичайні шведи з вищою освітою, зайняті розумовою працею.

Арифметика і життя

Різні вчені по-різному кількісно оцінюють чинники, роки життя, що додають нам або, що скорочують його. Але власне перелік цих чинників практично незмінний. Отже:

скорочують життя: погана спадковість, алкоголь, куріння, недолік фізичної активності, неправильне харчування, зайва вага, відмова від щеплень, зневага гігієною, невчасне звертання до лікарів, самотність, лінощі розуму, неуживчивість і конфліктний характер, невміння радіти і радувати оточуючих.

продовжують життя: гарна спадковість, щасливий шлюб, помірна фізкультура, здорове і помірне харчування, нормальна вага, регулярний секс, відмова від куріння, виконання щеплень, дотримання гігієни, диспансеризація, вправи для розуму, спілкування з друзями, повноцінний сон (не менше восьми годин на добу), позитивний настрій, гумор.

Менше жуєш - довше живеш

Наука знаходить все більше доказів того, що зменшення калорійності харчування зберігає здоров'я і гарантує довголіття. Так, миші, що харчувалися низькокалорійною їжею, живуть на 42% довше, ніж гризуни, які їдять звичайний корм. Ефект вищий, якщо мишей переводять на низькокалорійну дієту в молодості. Проте і немолоді миші, на яких проводився дослід, швидко стали демонструвати ознаки поліпшення самопочуття. Крім того, низькокалорійна дієта уповільнювала розвиток раку.

В ході інших експериментів групі мавп регулярно давали на 30% менше їжі, чим отримують їх побратими, що живуть на волі. Недогодовані мавпи були менші за розміром, худорлявішими, температура тіла була у них нижче, а обмін речовин повільніший. Але у них сповільнився також процес старіння, знизився кров'яний тиск. Ці спостереження дозволяють лікарям вважати, що скорочення раціону навіть на 10% може зіграти позитивну роль.

Аксіома Воловіча

Ще в 1903 році російський фізіолог Микола Воловіч провів порівняльне дослідження частоти серцевих скорочень при споживанні різних доз алкоголю. І з'ясував, що доза в 20 г чистого алкоголю (спирту) не давала ніяких змін; доза в 30 г збільшувала пульс на 430 ударів на добу; 60 г - на 1872 удари; 120 г - на 12 980 ударів. Оскільки ресурс серця у конкретної людини кінцевий (хоча у кожного він, звичайно, індивідуальний), це дозволило розрахувати зменшення терміну його служби.

Отже, при споживанні 30 мл спирту в день (або 75 мл горілки) середній термін служби серця скорочується на 0,347 роки; 60 мл спирту (150 мл горілки) - на 1,487 роки; 120 мл спирту (300 мл горілки) - на 9,142 роки.

За офіційними даними, середньостатистичне споживання чистого алкоголю в Росії досягло 15 літрів на одну людину (на рік). Не буде перебільшенням сказати, що чоловіча частина населення в середньому випиває не менше 30 л спирту або 75 л горілки (150 півлітрівок). Тобто приблизно по стакану (200 мл) у день. Вас як і раніше дивує той факт, що в середньому російські чоловіки живуть всього 59 років?

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Медицина»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Найкращі закони народжуються зі звичаїв”
Жозеф Жубер

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.